Lacman i Živković: Iza portala „Udar“ stajao ANB; Vukšić: Razotkrio sam ovu aferu i dokumentaciju predao SDT-u

0

Gostujući sinoć u emisiji „Kontroverza“, koja se emituje na televiziji „Adria“, urednik portala ovog medija Nemanja Lacman otkrio je da je slučaj zloglasnog portala „Udar“, sa kojeg je blaćeno preko 235 protivnika bivšeg režima Mila Đukanovića, koji su optuživani da su saradnici srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), stepenom tajnosti označio bivši direktor ANB-a, Dejan Vukšić.

Lacman je u emisiji, u kojoj su gosti bili i urednik portala BORBA Dražen Živković i advokat Nikola Angelovski, pokazao dokument koji potvrđuje njegovo saznanje.

On je, naime, objasnio da iz ove informacije i objašnjenja Vukšića, zbog čega je slučaj označio kao tajnu, zaključuje da nema dileme da iza svega stoji vrh ANB-a.

„Nakon izjave da je otkrio da su agenti ANB-a stajali iza portala ‘Udar‘ i dostave krivične prijave povodom toga SDT-u, gospodin Vukšić je označio stepenom tajnosti taj slučaj u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. U odluci u kojoj proglašava slučaj tajnom, zbog mogućeg ugrožavanja bezbjednosti, postoje i imena. Jedino što upućuje iz ovoga je da je iza ovoga stajao vrh ANB-a”, otkrio je Lacman.

Foto: Adria portal

On je naglasio da je sada ključno pitanje zašto Vukšić, kao neko ko je stigao na funkciju na krilima pobjede 30. avgusta, ćuti o ovom slučaju.

„Imamo i ćutnju Specijalnog državnog tužilaštva i gospodina Vladimira Novovića. Skoro dvije godine je prošlo, a on je morao, u roku od pola godine, da pogleda tu krivičnu prijavu koju je podnio gospodin Vukić i kaže da li ima elemenata krivičnog djela, možda da se pokrene neki izviđaj, možda podigne optužnica, a mi ni dan-danas ne znamo šta se tu desilo”, podsjetio je on.

Živković: Iza portala „Udar“ stajao sami vrh ANB

Da je iza portala „Udar“ stajao sami vrh ANB-a dileme nema ni osnivač i urednik portala „BORBA“, Dražen Živković.

On smatra da su iza ove afere stajala namjanje tri ili četiri čovjeka, zaposlena u Agenciji za nacionalnu bezbjednost i to na visokim pozicijama, u periodu do 2020. godine.

„Možda su se njihova imena počela provlačiti kroz medije vezano za neke druge predmete, ali nemam dilemu da je iza svega stajao upravo vrh Agencije za nacionalnu bezbjednost. I nemam nikakvu dilemu da je to trebalo da bude Udar koji je trebalo da se nasloni na onaj Državni udar iz 2016. godine, s tim što bi on sada predstavio da postoje i neke druge strukture, a ne samo one iz politike”, izjavio je Živković.

Crkva je dominatno, ističe on, trebalo da bude ozloglašena.

„Ne zaboravite da su se odmah nakon 2020. godine među prvim transkriptima sa SKY aplikacije pojavile neke priče o kalašnjikovima koji se čuvaju u manastirima”, primijetio je on.

Urednik BORBE rekao je i da mu se danas, kada čita prepiske ljudi iz vrha pravosuđa i bezbjednosnih službi sa SKY aplikacije, čini da je portal „Udar“ bila samo najava nečega što je trebalo da se desi da je DPS pobijedio 30. avgusta 2020. godine.

„Vjerujem da bi gro ljudi, koji su targetirani na portalu ‘Udar’, završili u zatvoru pod najtežim optužbama za špijunažu, a onda bi to otvorilo prostor za hajku i na sve druge slobodomisleće ljude”, jasan je Živković.

Vukšić: Nisam zatekao dokaze o portalu „Udar“, već razotkrio aferu i dokumentaciju predao SDT-u

Redakcija portala BORBA je, interesujući se za pomenuti slučaj, kontaktirala bivšeg direktora ANB-a, a sadašnjeg savjetnika predsjednika Jakova Milatovića za bezbjednost, Dejana Vukšića.

Prema njegovim riječima, a s obzirom da je ponovo aktuelizovana priča o portalu „Udar„, bitno je da javnost sazna punu istinu o tom slučaju.

Dejan Vukšić, bivši direktor ANB-a

Vukšić je, u ekskluzivnom razgovoru za portal BORBA, ispričao da kada je preuzeo funkciju direktora ANB-a nije zatekao dokaze o navedenoj aferi već ju je, zajedno sa svojim menadžmentom, razotkrio i kompletnu dokumentaciju dostavio tadašnjem Specijalnom državnom tužilašvu (SDT).

„Po mom mišljenju, iz navedene dokumentacije, potpuno je jasno ko stoji iza afere portala UDAR i, takođe, smatram da je u navedenim radnjama direktno umišljajno učestvovalo najmanje 3 lica, što bi značilo da je u pitanju organizovana kriminalna grupa”, izjavio je, ekskluzivno za BORBU, bivši direktor ANB-a.

On je objasnio i da se, u navedenoj krivičnoj prijavi koju je, zajedno sa materijalnim dokazima, podnio SDT-u „nalaze i podaci koji su već ranije bili označeni stepenom tajnosti, tako da je i predmetni slučaj morao, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, biti označen stepenom tajnosti”.

„Kako postoji potpuno opravdan interes javnosti za ovaj slučaj, a posebno interes ostećenih lica, iz medija sam saznao da me je advokat Nikola Angelovski predložio kao svjedoka u postupku koji se vodi kod nadleznog suda”, dodao je Vukšić.

Vukšić: Spreman sam da budem svjedok u svim postupcima gdje me sud pozove

On je izrazio spremnost da bude svjedok u svim postupcima gdje ga sud pozove.

„Tom prilikom bih i upoznao sud o svemu što mi je poznato u vezi navedene afere i krivične prijave koju sam podnio, a gdje sam naveo sva svoja saznanja vezano za portal UDAR. Napominjem da sam navedena saznanja, svojevremeno, prenio i upoznao skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu”, kategoričan je on.

Bivši direktor ANB-a će, stoga, ukoliko ga sadašnji direktor oslobodi obaveze čuvanja tajne, svoja saznanja otkriti nadležnim organima.

„Dakle, radujem se da u navedenim postupcima pružim i direktno sudu sve informacije u vezi navedene afere, uz napomenu da, shodno članu 36. Zakona o ANB, a u vezi sa čl. 60 Zakona o tajnosti podataka, direktor ANB-a me prethodno treba, posebnim rješenjem, osloboditi od obaveze čuvanja tajnih podataka, što smatram da nema razloga da ne uradi”, zaključio je, u razgovoru za BORBU, bivši direktor ANB-a i sadašnji savjetnik predsjednika Crne Gore za bezbjednost, Dejan Vukšić.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.