Laburisti pobijedili: Starmer će biti novi premijer Velike Britanije

0

Lider laburista Keir Starmer koji bi trebao da postane novi britanski premijer nakon parlamentarnih izbora održanih juče, bivši je advokat za ljudska prava, a zatim državni tužilac kojeg je neumoljiva ambicija i silna radna etika dovela do najviše političke funckije u Velikoj Britaniji, prenosi Hina.

Keir Starmer rekao je da je Britanija glasala za promjene i da je vrijeme da njegova stranka to provede, govoreći nakon što je osvojio mjesto u parlamentu.

“Večeras su ljudi ovdje i širom zemlje rekli svoje, a to je da su spremni za promjenu”, kazao je Starmer.

Laburistička stranka u četvrtak je ubjedljivo pobijedila na parlamentarnim izborima u Ujedinjenom Kraljevstvu, okončavši 14 godina vladavine konzervativaca i otvorivši vrata Douning ulice (Downing Street) njihovom čelniku Keiru Starmeru.

Prema procjenama koje je objavila britanska televizija, laburisti, pozicionirani na lijevom centru, osvajaju 410 mjesta od 650 u Donjem domu.

Konzervativci osvajanju 131 mjesto, što je njihov istorijski loš rezultat. Glasači su ih kaznili za krizu životnih troškova, godine nestabilnosti i unutarnjih borbi zbog kojih je stranka imala pet različitih premijera od 2016. godine.

Liberalni demokrati trebali bi dobiti 61 mjesto, a protuimigracijska Reformska stranka UK zagovornika Bregzta i desnog populiste Najdžela Faranža ostvaruje bolji rezultat od očekivanog s 13 mjesta.

Sunak je zaprepastio Vestminster i mnoge u vlastitoj stranci raspisivanjem izbora u maju, ranije nego što je trebao, dok su konzervativci u anketama javnog mnijenja zaostajali za laburistima za nekih 20 bodova.

Nadao se da će se jaz smanjiti kao što je tradicionalno bivao slučaj na britanskim izborima, ali to nije uspio učiniti u vrlo lošoj kampanji.

Sunakov rani odlazak s komemorativnih događanja Dana D u Francuskoj kako bi dao ranije dogovoreni TV intervju razljutio je veterane, a čak su i oni unutar njegove stranke rekli da je to pokrenulo pitanja o njegovoj političkoj oštroumnosti.

Niz skandala, prije svega otkrića zabava u Ulici Douning tokom karantina zbog COVID-a 19, pokopali su tadašnjeg premijera BorisaDžonsona i do novembra 2021. vođstvo konzervativaca, koje je bilo veće nego u bilo kojem trenutku tokom 11 godina vlade Margaret Tačer, nestalo je.

Katastrofalno šestosedmično premijersko mjesto Liz Tras, koje je uslijedilo nakon što je Džonson bio prisiljen napustiti funkciju krajem 2022., zacementiralo je pad, a Sunak nije uspio napraviti nikakav preokret.

Dok je u Francuskoj krajnje desno Nacionalno okupljanje ostvarilo istorijske rezultate u nedjelju, britanska javnost nasuprot tome okrenula se lijevom centru.

Ko je Keir Starmer?

Taj 61-godišnjak, nazvan po osnivaču laburista Keiru Hardižeju, prvi je vođa opozicione stranke lijevog centra u više decenija koji stvarno potiče iz radničke klase, piše AFP.

“Moj tata je bio alatničar, moja mama je bila medicinska sestra,” Starmer često govori glasačima, suprotstavljajući se prikazima protivnika da je on oličenje samodopadne, liberalne londonske elite.

Prosijede kose i s naočalama s crnim okvirom, Starmer je zagonetka u očima mnogih glasača iako ih to nije spriječilo da ga pošalju u Downing Street na opštim izborima u četvrtak, nakon 14 godina vlasti konzervativaca i pet njihovih premijera.

Kritičari ga nazivaju neinspirativnim oportunistom, ali pristalice ustrajavaju na tome da je menadžerski pragmatičar koji će premijerskoj dužnosti pristupiti na isti način na koji je pristupio svojoj pravnoj karijeri: neumorno i forenzički.

“Politika mora biti služenje”, rekao je Starmer u nedavnom govoru u kampanji, ponavljajući svoju mantru da je “zemlja na prvom mjestu, a stranka na drugom”.

Keir Starmer i njegova supruga Victoria, koja radi za državnu Nacionalnu zdravstvenu službu, imaju dvoje djece.

Ponekad se čini da mu je neugodno kada je u centru pažnje. Predani navijač Arsenala, koji je u politiku ušao kasno u životu, borio se da promijeni svoju sliku u javnosti kao zatvorene i dosadne osobe.

Međutim, navodno je privatno vrlo duhovit. Par ima dvoje djece tinejdžerske dobi, djevojčicu i dječaka.

Obećao je da će, bude li izabran, zadržati svoju naviku da petkom ne radi poslije 18 sati kako bi provodio vrijeme s njima.

Prvih sto dana

Nakon što ga danas primi kralj Čarls III. u Bakingemskoj palači, Keir Starmer će otići u Ulicu Douning 10, u sjedište vlade, gdje će održati govor i pozdraviti osoblje.

Potom će pozvati laburističke zastupnike koji će biti dio njegove nove vlade. Glavni ministri biće objavljeni u satima koji će uslijediti.

Već u utorak novi premijer trebao bi otići na samit NATO-a u Vašington, koji se održava na njegovu 75. godišnjicu. Mogla bi to biti prilika da se susretne s ukrajinskim i američkim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i Džoom Bajdenom.

Laburist je obećao zadržati britansku podršku Ukrajini.

Keir Starmer će 18. jula dočekati evropske čelnike u Engleskoj u palati Blenhajm u kojoj je rođen Vinston Čerčil, na sastanku Evropske političke zajednice, organizacije rođene 2022. s ambicijom jačanja kohezije, saradnje i dijaloga među zemljama kontinenta.

Starmer će tako imati priliku da iznese detalje svog obećanja da će poboljšati sporazume sa Evropskom unijom nakon Bregzita.

Zastupnici će položiti zakletvu 9. jula, a 17. jula s kraljevim govorom biće obilježen početak rada novog parlamenta.

Parlamentarci će zasjedati do 31. jula kada odlaze na ljetnu pauzu i vraćaju se 2. septembra.

Od 22. do 25. septembra održaće se godišnji kongres laburista u Liverpulu.

Keir Starmer obećao je da će “odmah” odustati od vrlo kontroverznog plana svog prethodnika Rišija Sunaka da deportira migrante u Ruandu.

Obećao je “promijeniti” Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon 14 godina vlasti torijevaca, obilježenih Brexitom, štednjom i dubokom krizom kupovne moći.

Tri prioriteta Keira Starmera su ekonomska stabilnost, smanjenje lista čekanja u zdravstvenoj zaštiti i uspostava novih graničnih bezbjednosnih snaga koje će se uhvatiti u koštac s rekordnim nivoima ilegalne imigracije.

Nova vlada trebala bi se brzo oglasiti oko podrške izgradnji novih stanova. Laburisti su obećali izgraditi 1,5 miliona domova u sljedećih pet godina.

Prava radnika su među prioritetnim temama laburista.

Keir Starmer namjerava preuzeti plan Rišija Sunaka da Ujedinjeno Kraljevstvo učini zemljom bez duhana, postupnom zabranom prodaje cigareta.

Prema planu koji je predstavio njegov prethodnik, mladi koji danas imaju 15 godina nikada ne bi trebali biti u mogućnosti legalno kupiti cigarete.

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.