Kurtijevi teroristi uhapsili sedmoricu Srba u današnjoj akciji zastrašivanja

0

Tužilaštvo u Peći saopštilo je danas, povodom upada tzv. kosovske policije u kancelarije Privremenih organa opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mjestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje), da su u akciji priveli sedam osoba u policijsku stanicu zbog sumnje u obavljanje nezakonitih radnji, kao i da su osumnjičeni oslobođeni a pokrenuti su krivični predmeti.

Kako je za Kljan Kosova potvrdio portparol Pećkog tužilaštva Škodran Nikći, sedam osoba je pušteno na slobodu po nalogu tužioca, posle policijskog saslušanja.
„Po ovlašćenju tužioca su pokrenuti krivični predmeti“, rekao je Nikći.

Policija je u akciji zaplijenila i dokumentaciju, kompjutere i mobilne telefone kako bi, kako je navedeno, do kraja ispitala slučaj.

Povodom današnje akcije tzv. kosovske policije, tokom koje su zatvorene srpske opštine u Metohiji, oglasio se ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja koji je na Fejsbuku* napisao da je „zatvorena nelegalna opština Peć u Goraždevcu, u Osojanu paralelna opština Istok i u Vidanju paralelna opština Klina“.

„Vrijeme nezakonitosti je završeno i jedina institucija Srbije u okviru Republike Kosovo biće njena ambasada u Prištini“, naveo je Svečlja koji kaže da Priština ostaje posvećena jačanju institucija Republike Kosovo, uz puno poštovanje Ustava i njegovog jedinstva.

Današnji upad naoružanih pripadnika tzv. kosovske policije u Privremene organe opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mjestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje) nastavak je etničkog čišćenja i zatiranja Srba na Kosovu i Metohiji, u direktnoj režiji Aljbina Kurtija, a pred očima kompletne međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Tokom današnje nelegalne i nasilne akcije privedeni su i predsjednici privremenih organa na informativne razgovore, a u nasilnom upadu u mirne srpske sredine zatvoreni su i domovi zdravlja, ambulante, apoteke, navodi Kancelarija.

Kancelarija ukazuje da su Kurtijevi specijalci zatvorili srpske opštine u Metohiji, koja je tokom sukoba 1999. godine, a potom i tokom pogroma 2004. godine potpuno nasilno etnički očišćena od Srba, preneo je Tanjug.

Dodaje se da su se teškom mukom Srbi u malom broju vratili na svoja ognjišta i u povratnička naselja gdje im je život garantovala i međunarodna zajednica, a da ih danas Kurti policijom, dugim cijevima i oklopnim vozilima ponovo protjeruje.

„Ovakva akcija uslijedila je nakon prošlonedeljnog upada u opštinu Gora koji nije osudio nijedan pripadnik međunarodne zajednice i svojim glasnim ćutanjem postaju saučesnici ovakvih Kurtijevih nedela“, navedeno je u saopštenju.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.