Kurti i Đilasovci ko rođena braća: Isti ciljevi, isti metod, identične riječi, a ista i sramota

0

Govori srpske opozicije u EP, gdje je usvojena sramna rezolucija o izborima u Srbiji, i prištinskog vođe u UN bili su identični.

U istoriji će 8. februar biti zabelježen kao dan u kom su se pokazala dva lica Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Savjetu bezbijednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku državnički se borio za nacionalne interese i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. U isto vrijeme su opozicionari iz tabora lidera SSP Dragana Đilasa, jasnije nego ikad, pokazali da su zapravo na istom zadatku s Aljbinom Kurtijem, premijerom privremenih prištinskih institucija.

Razlike među njima gotovo i nema, a sve ide dotle da koriste čak i isti rječnik. Govori srpske opozicije u Evropskom parlamentu, gdje je usvojena sramna rezolucija o izborima u Srbiji, kojom se traži i međunarodna istraga oko glasanja, i Kurtija u UN bili su identični.

Kurti i Đilas na sastanku u Skoplju

Kurti, kako je objavljeno juče, manje od 24 sata nakon sjednice u SB UN, iz Njujorka putuje direktno za Skoplje, gdje će se vidjeti s Đilasom. Njih dvojica učestvuju na panel diskusiji na temu „Progresivne politike – odgovor na izazove zemalja zapadnog Balkana“ u Daut Pašin Hamamu, u organizaciji nemačke (gle čuda) Fondacije „Fridrih Ebert“, tj. njene kancelarije u Skoplju. Na panelu, kako je predviđeno, govoriće obojica.

IZMIŠLJOTINE

To nije sve. Đilasovci Grbović, Marinika Tepić, Radomir Lazović, Nebojša Zelenović, Biljana Stojković iskoristili su priliku da u EP kukaju za pomoć za rušenje Vučića jer, eto, ne želi da uvede sankcije Rusiji. Dok očuvanje Srba i KiM ne da nisu pomenuli, već su prećutno podržali tezu o nezavisnosti koju je propagirala i njihova saradnica Viola fon Kramon. A onda se Kurti u UN pozvao upravo na antisrpsku rezoluciju EP, a na kojoj su insistirali Đilas i njegovi saborci.

EP je ogromnom većinom donio rezoluciju u kojoj poziva na istragu izbora koji su se desili u decembru i gdje se kaže da se manipulisalo rezultatima, da se koristila agresivna retorika i da su se koristili ruski uticaji – rekao je Kurti.

I to i dalje nije sve. Sličnosti đilasovaca i Kurtija u istom danu samo su se nizale, a Srpski telegraf izdvojio je šest najupečatljivijih. Vrhunac je, posle svega, odlazak Kurtija i Đilasa na isti panel.

I Vladimir Orlić, član Predsjedništva SNS, ukazao je na spregu Kurtija i opozicije iz Đilasovog tabora:

U Evropskom parlamentu Tepićeva, Lazović, Grbović, Zelenović, onaj Aleksićev i DS nisu smjeli ni da pomenu Kurtija i njegove zločine da Viola fon Kramon ne zamjeri. Zato Kurti pred Savjetom bezbijednosti UN rado pominje njihova djela, još zadovoljniji nego što je bio njihovim divljanjem u Skupštini. Protiv Vučića i Srbije uvijek su isti.

I ovo su sličnosti

1. Nezavisnost KiM
I za Kurtija i đilasovce, koji su nastupali u EP i pljuvali svoju zemlju – Kosovo je nezavisna država. Kad je na slabo posjećenom panelu Viola fon Kramon rekla da se o KiM neće razgovarati jer su se okupili da pričaju „o domaćim temama Srbije“, izostala je reakcija đilasovaca – makar ona minimalna da je KiM unutrašnje pitanje Srbije

2. Patološka opsjednutost Vučićem
Opozicionare s Kurtijem vezuju patološka opsjednutost i mržnja prema predsjedniku Vučiću jer je i za jedne i za druge nepremostiva prepreka da ostvare svoje podmukle ciljeve

3. Proslava zbog rezolucije
I Kurti u Njujorku i opozicionari u Strazburu baš su se obradovali sramnoj Rezoluciji EP. Iako je pravno neobavezujuća, dobro im je došla da je usmjere protiv Vučića i Srbije. Priliku za to nije propustio ni Kurti u govoru na sjednici SB UN

4. Strani mentori
I Kurti i đilasovci poslušno ispunjavaju zadatke dobijene od svojih inostranih mentora, albanskih lobista, među kojima je i Fon Kramonova.

5. Udar na suverenitet
Svako na svoj način, i Kurti i đilasovci bi da ukinu suverenitet Srbije. Od Kurtija je to očekivano, dok je upitno ponašanje opozicionara koji traže međunarodnu istragu protiv svoje zemlje

6. Blokada novca
Istovremeno, opozicionari preko sramne rezolucije traže i podržavaju i zamrzavanje fondova EU za Srbiju. Isto zahteva, očekivano, i Kurti

GLAVNA META

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu za Srpski telegraf kaže da je fascinantno poklapanje argumentacije notornog Kurtija sa stavovima opozicije:

Analiza sadržaja tih narativa ukazuje da je došlo do poklapanja interesa. Ovi interesi zasnovani su na slabljenju međunarodnog položaja i ugleda Srbije. Glavna meta im je predsjednik Vučić koga percipiraju kao najjaču liniju odbrane srpskih interesa. Trebalo bi da se javno distanciraju od Kurtija i njegovih stavova ukoliko žele da imaju političku budućnost i relevantnost u Srbiji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.