Kuleba: Sledeći mirovni samit biće sa Rusijom i to će biti kraj rata

0

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je sinoć da će sledeća međunarodna konferencija o Ukrajini biti uz učešće Rusije, te dodao da bi taj događaj trebalo da dovede do kraja sukoba.

„Ideja je da sledeći samit bude kraj rata. I, naravno, potrebna nam je i druga strana za pregovaračkim stolom. Očigledno je da su za okončanje rata potrebne obije strane“, priznao je Kuleba, te dodao da u Kijevu, koji je još 2022. zabranio pregovore sa Moskvom, „odlično razumiju da će doći trenutak kada će biti neophodno razgovarati sa Rusijom“.

Komentar šefa ukrajinske diplomatije uslijedio je nakon juče završenog dvodnevnog samita u Švajcarskoj, kojem su prisustvovali predstavnici 91 zemlje svijeta.

Među njima bila je i Srbija, na čelu sa srpskim ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem.

Srbija je potpisala završni dokument konferencije, zajedno sa još 79 zemlje. Ipak, Jermenija, Brazil, Indija, Saudijska Arabija, Slovačka, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Tajland, Meksiko, samo su neke od država koje su odbile da potpišu završnu deklaraciju.

Pre samita, predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je preduslove za mir, što je Kijev odmah odbacio. Svoje zahtjeve za mir na kraju konferencije u Švajcarskoj juče je iznio i Vladimir Zelenski.

(RIA novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.