Krvavac: Suficit budžeta od 55 miliona pokazatelj odgovornog upravljanja javnim finansijama

0

Člana Predsjedništva Pokreta Evropa sad Branko Krvavac osvrnuo se na podatak Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, da je za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren suficit budžeta od 55 miiona evra .

On je istakao da je to posledica odgovornog upravljanja javnim finansijama.

– Prihodi budžeta u periodu januar-april veći su u odnosu na prošlu godinu za gotovo 100  mil. € što je rast od 12,4% a u odnosu na planirane za 86,6 mil. € ili 10,7%. Ukoliko izuzmemo efekat jednokratnih prihoda, u odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihodi veći su za čak 167 mil. € ili preko 23% – naveo je Krvavac.

Kako kaže, kapitalni budžet kroz koji se finansiraju infrastrukturni projekti, veći je u odnosu na isti period prošle godine za 113 odsto.

Dodao je da je ovakav budžetski rezultat ostvaren i pored povećanja minimalne penzije na 450 evra kao prve mjere programa „Evropa sad 2“ čime je unaprijeđen standard za preko 74 000 penzionera.

– Naša politička konkurencija je prilikom usvajanja Zakona  budžetu za 2024. godinu tvrdila da će se povećanje minimalnih penzija finansirati iz zaduženja, povećanja PDV-a, prodaje Elektoprivrede Crne Gore i sl. Danas nakon sedam mjeseci rada 44. Vlade upravo egzaktni podaci su ti koji demantuju te tvrdnje, a na korist svih građana Crne Gore. Ostvareni suficit upravo pokazuje da nijedan cent troškova nastalih po osnovu povećanja minimalnih penzija nije finansiran iz zaduženja već naprotiv, kao što smo i najavili prilikom usvajanja budžeta, iz tekućih prihoda – naveo je Krvavac i dodao:

– Ovaj rezultat ostvaren je upravo u mjesecima kada je finansiranje budzeta najizazovnije imajući u vidu da se najveći dio prihoda naplati tokom ljetnje turističke sezone koja nas tek očekuje. Nastavljamo dalje, odlučni da govorimo o reformama koje unapređuju standard svih građana bez selektivnosti kojom smo svjedočili u godinama iza nas, razvoju infrastrukture i evropskim integracijama.Takmičimo se u rezultatima, a ne dnevno političkim manipulacijama – zaključio je on

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.