Kriza vlasti u Podgorici: Milatović u dilu sa DPS-om dovodi do novih izbora!

0

Nakon jučerašnje sjednice Skupštine Glavnog grada postalo je jasno da je na djelu duboka kriza vlasti koja može dovesti do izbora, a sve je počelo nakon što je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović napustio Pokret Evropa sad a sa sobom poveo i nekoliko odbornika ove partije koji su bili članovi podgoričkog odbora.

Nakon njihovog napuštanja Pokreta, došlo je do novih pregovora ali i formiranja novog odborničkog kluba Pokret za Podgoricu koji je u pregovorima sa PES-om počeo da ima itekako velike apetite, želeći novu preraspodjelu vlasti a što je očito bila inicijativa predsjednika države. S tim u vezi, jasno je da jučerašnji događaji mogu prije da dovedu do novih izbora u Podgorici nego do nekog dogovora, a što je očito uočila i opozicija.

A do novih izbora može lako doći upravo zbog hira jednog čovjeka – predsjednika države koji je osjetio da može politički profitirati od vanrednih lokalnih izbora u Glavnom gradu. Podsjećamo, nekadašnji jedinstveni PES je, po Milatoviću, najjači opštinski odbor imao u Podgorici a predsjednik svih građana očito zbog nesaglasja sa liderom partije Milojkom Spajićem želi da pokuša da politički valorizuje svoju poziciju, formirajući novu političku partiju. Očito je da su ovo prvi koraci ka tome i da nestabilnost u Glavnom gradu odgovara samo njemu.

Podsjećamo, odbornici Glavnog grada su sa 27 glasova za i četiri protiv usvojili izvještaj gradonačelnice Podgorice Olivere Injac. „Odbjegli“ članovi PES-a nisu podržali izvještaj.

Nakon sjednice, uslijedile su optužbe saopštenjima a dok opozicija tvrdi da skupštinska većina više ne postoji, unutar vladajuće većine na djelu su prepucavanja.

Pokret Evropa sad (PES) saopštio je da je „pet odbornika Pokreta za Podgoricu sa DPS-om sabotiralo usvajanje izvještaja gradonačelnice Podgorice Olivere Injac“.

„Ovaj potez ne iznenađuje, budući da odavno postoji koordinacija sa opozicijom, a osim potrebe da sabotiraju rad gradske uprave sa DPS-om, motiv je i revanšizam prema gradonačelnici i kolegama iz PES-a, jer ni pod pritiskom nisu pratili put Jakova Milatovića i napustili partiju“, naveli su iz PES-a.

Sa druge strane Nađa Ljiljanić iz Pokreta za Podgoricu priželjkuje nove izbore jer oni očito odgovaraju predsjedniku države Jakovu Milatoviću. Optužuje DPS da je spasio gradonačelnicu Oliveru Injac.

“Tu su partijska zapošljavanja i ostali principi koji su bili u skladu sa dugogodišnjim režimom, koji smo mi zamijenili. Smatramo da ova trenutna uprava nema legitimitet. Samo glasanje to pokazuje. Znači, gradonačelnica nema podršku većine”, kazala je Injac.

Odbornik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kaže da usvajanje izvještaja o radu gradonačelnice Olivera Injac pokazuje da će grad da nastavi da funkcioniše.

Glas protiv izvještaja odbornika Pokret za Podgoricu vidi kao revanšizam.

“Oni nijesu imali zamjerke na izvještaj već je to puki revanšizam prema Oliveri Injac jer nije stala uz Jakova Milatovića kada je napustio partiju”, kazao je Čarapić.

Smatra i da su njihove donedavne partijske kolege takvim glasanjem danas dali signal opoziciji da su spremni da mijenjaju vlast u Podgorici.

“Sada je jasno da se radi o nekome ko je spreman da ljulja vlast u Podgorici. Većina postoji i bez njih, a vidjećemo u narednom periodu šta će se dešavati”, kazao je Čarapić.

On poručuje i da je PES spreman za razgovore, ali ne za ucjene.

“Ako neko nešto želi od nas neka dostavi pisane zahtjeve, pristajemo na sve osim na ucjene”, kazao je Čarapić i dodao kako su izbori uvijek legitimna opcija za izlaz iz krize.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.