Krivokapić napao SPC: Crkva hoće da slomi državu

3

Srpska pravoslavna crkva zna da nema argumente u vezi Zakona o slobodi vjeroispovijesti i zato pokušava političkim pritiskom da slomi Crnu Goru, ocijenio je počasni predsjednik predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić, gostujući u emisiji “Intervju” TVCG.

“Najmračniji dio velikosrpskog nacionalizma ide preko SPC i ona uništava prije svega Srbiju”, poručio je Krivokapić.

Govoreći o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Krivokapić je poručio da su crkve, hramovi i druga imovina uvijek bili državni, kad god je bilo države Crne Gore.

On očekuje da razgovori ekspertskih timova Vlade i MCP mogu rezultirati dogovorom, uprkos suprostavljenim stavovima i da bi za Crnu Goru bio primjenjiv francuski model u rješavanju tog pitanja.

U Zakonu o svojini već stoji da kulturno – istorijski spomenici ne mogu biti u vlasništvu stranaca, a Srpska pravoslavna crkva je stranac u Crnoj Gori, navodi Krivokapić.

Toj crkvi je, kako navodi, sporno da sada vrati ono što je nekad oteto.

“Nijesu nikad imali pravo na tu imovinu i oni to znaju, jer bi se žalili Ustavnom sudu. Pa bi Ustavni sud, koliko god bio dobar ili loš, odlučio pa bi išli u Strazbur. Zato oni pokušavaju političkim pritiskom, događanjem naroda kao 1989. da slome Crnu Goru”, rekao je Krivokapić.

On je ocijenio da je Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije tek sada, nakon trideset godina poricanja, priznao da je po Ustavu iz 1905. u Crnoj Gori bila autokefalna crkva.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je, kako kaže, trebalo usvojiti odmah nakon obnove nezavisnosti.

“Sve što se desilo, a nije završeno nakon referenduma je bilo odlaganje i greška, zbog nesaglasnosti nas u vladajućoj koaliciji. SDP je tražio da to odmah radimo, pripremao sam to sa Venecijanskom komisijom”, rekao je Krivokapić.

On tvrdi da je Demokratska partija socijalista u tom periodu bila podijeljena oko tog pitanja.

“To je moralo ranije da se riješi, jer je u međuvremenu država gubila dio legitimiteta dobijenog na referendumu zbog lošeg vladanja DPS-a i nemanja vladavine prava”, kazao je Krivokapić.

Poručio je da sada treba riješiti, kako je naveo, zloupotrebe i zajedničke poslove DPS-a i SPC u periodu rata i nešto prije i poslije.

“U svakom slučaju kršenje zakona, otimanje državne imovine i podjele te imovine zbog političkih ciljeva”, ocijenio je Krivokapić.

On je kazao da zna da ima puno nepravde u Crnoj Gori i da u suprotnom ne bi bilo toliko naroda na litijama.

Govoreći o SPC, Krivokapić je ocijenio da je ta crkva insistira na konceptu zatiranja Crnogoraca i crnogorske države.

“Ko god bio tamo na vlasti, ta struktura ima svoj jasni nacionalni program od 180 godina, gdje Crnogorci nijesu tu i nemaju svoju istoriju”, kazao je Krivokapić.

Sve ostalo je, kako navodi, promjena taktike i oružja.

Podsjetio je i da je iza protesta krajem osamdesetih prošlog vijeka, na kojima su bile jugoslovenske zastave i Titove slike, stojala tadašnja srpska država i crkva u namjeri da uništi tadašnju Jugoslaviju i stvori Veliku Srbiju.

3 Comments
 1. Nebitni političar komentariše

  Kako je ovo bitan političar.

  18
  1
 2. Vlajko komentariše

  Koji je ovo srbomrzac.Veliku štetu je nanio Crnoj Gori no,i njemu je došao kraj.

  24
 3. dajo komentariše

  nema toliko sporke rijeci kojm bi nazvao ovoga antihrista.No, svaki plati za ono sto nije dobro napravio. Kako je ruzan

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.