Krivokapić: Leposavić iznio lični stav, na to nije imao pravo

15

Predsjednik Vlade, prof. dr Zdravko Krivokapić kazao je da se ne slaže da se u slučaju iznošenja stavova ministra Vladimira Leposavića, o tome da li se u Srebrenici desio genocid, radilo o ekspertskim stavovima. Kriviokapić ističe da je riječ o njegovom ličnom stavu o pitanju koje dijeli crnogorsku javnost, a koje mu je postavljeno kao poslaničko pitanje i za koje je, kako navodi, imao dovoljno vremena da razmisli na koji način će na njega odgovoriti.

 

„U slučaju iznošenja svog stava o pitanju koje najosjetljivije dijeli javnost i na koje će najosjetljivije reagovati dio poslanika opozicije koje to pitanje prirodno pogađa, odgovorio je na pitanje koje se poslednjih mjeseci članovima Vlade i dijelu vladajuće skupštinske većine postavlja najmalicioznije, kao takozvano goruće pitanje koje u suštini nema nikakve veze sa Crnom Gorom. Uporno pitanje o Srebrenici ima veze samo sa manipulacijom i željom da se neko ograđuje ili upada u namjerno postavljene zamke. A u najčitljivijoj pozadini ostaje želja opozicije da se sadašnjoj vlasti kojoj se ne može spočitavati ništa od onoga što je uradila prethodna vlast, pa ni Srebrenica do koje su devedesetih vodili i putevi tada vladajućeg DPS-a, a kojima pitanje o tome šta misle o svojoj politici devedesetih koja je dovela do Srebrenice nikada nije postavljeno, može naći nešto za šta bi se opozicija uhvatila kako bi izbjegla odgovore o svojoj neodgovornosti, kriminalu i korupciji svog nekadašnjeg rada“, kazao je predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovarajući na pitanje Strahinje Bulajića iz Kluba poslanika Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

 

Krivokapić je ponovio da u odgovoru ministra Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, ministar nije iznio svoj ekspretski stav, već svoj lični na koji, kao ministar u javnom obraćanju poslanicima i javnosti, kako ističe premijer, nema pravo.

 

„Ovo prije svega jer kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dobro zna da nema pravo da osporava ili smatra da nije utvrđeno nešto što je pravosnažnim presudama međunarodnih sudova presuđeno kao genocid, a što je takođe potvrđeno Deklaracijom o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koju je crnogorska Skupština usvojila 2009. godine, koju, kao ministar mora poštovati“, navodi se u pisanom odgovoru premijera Krivokapića.

 

Krivokapić je naglasio da je predlog za razrješenje uputio ne samo zbog izjave Leposavića o tome da li se u Srebrenici dogodio genocid, već zbog toga što nije bio zadovoljan njegovim radom.

 

„Kao odgovoran premijer nemam pravo da tolerišem nečiji nerad ili rad koji ne opravdava povjerenje koje sam mu lično dao prilikom predlaganja sastava Vlade. Dakle, dao sam šansu ministru Leposaviću da Crnu Goru zajedno i odgovorno povedemo evropskim putem kao jedinim mogućim, ali on moje povjerenje nije opravdao. Svako dalje polemisanje oko pozadine moje odluke da predložim njegovo razrješenje vodilo bi intrigarenju i razgovoru o onome o čemu ne želim da govorim, iz poštovanja prema njegovoj još uvijek aktuelnoj ministrskoj poziciji ali i Vladi, jer pozadine odluke koje on nesumnjivo zna, treba da ostanu u domu kom one i pripadaju, u Vladi Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

 

Krivokapić je saopštio da kao premijer i menadžer tima Vlade ima pravo i dužnost da predloži smjenu onog člana koji svoj posao nije obavljao kako treba.

 

„Ovo prije svega zbog građana Crne Gore ali i skupštinske većine čije povjerenje Vlada mora opravdati, sa čijom voljom se niko ne smije igrati i čiju pobjedu i ugled koji je nova vlast nesumnjivo stekla u međunarodnoj zajednici niko ne smije dovesti u pitanje, a naročito ne član Vlade. Na ovako odgovoran put obavezani smo povjerenjem građana Crne Gore, ali i Sporazumom koji su zaključili nosioci tri pobjedničke liste na avgustovskim izborima i svaki član Vlade moraće najodgovornije poštovati odredbe tog Sporazuma koji je i zaključen da bi se izbjeglo neslaganje ili razilaženje u pitanjima o kojima parlamentarna većina možda ne razmišlja isto, ali je zaključen kao uslov sloge, da bi se posvetili onome zbog čega smo dobili povjerenje naroda, borbi protiv kriminala i korupcije kao najvažnijem pitanju za opstanak Crne Gore. Podnošenjem predloga za razrješenje ministra Leposavića iznio sam svoj stav o tome da on ne treba da bude dio Vlade koju predstavljam, i u tom mom predlogu je sadržan sav odgovor na Vaše poslaničko pitanje“, zaključuje se u odgovoru premijera Zdravka Krivokapića.

15 Comments
 1. Црна_Гора komentariše

  Leposavic predstavlja vecinsku Crnu Goru Srpsku Spartu.
  Vaskrsnuce Istorijska Njegoseva Crna Gora, Sloga bice poraz vragu..

  29
  2
  1. Kontra revolucija komentariše

   U Crnoj Gori nema niko licni stav ?.
   Jel to produzna ruka DPS vladavine ?.
   Jel to demokratija ?.
   Jel su to te evropske vrijednosti ?.
   Krivokapicu, pokri se, nisi ti diktator !.
   Jel si tvoje studente školovao da nemaju licni stav ?.

   20
   1. LipaLipa komentariše

    … Contra, … naravno da svako treba da ima picni stav, ubedjenje, … medjutim ne moze on svoj licni stav, na premijerskom satu, promovisati, … posebno, kad je pitanje manipulativno, oce da se prikaci Vladi, premijeru, … ko se bavi politikom, visoko, nema pravo na licni stav, javno, … no si Contra, neobrazovan, praznoglav, prodana dusa prije svega, … aj’ zdravo, …

    2
    10
    1. Kontra revolucija komentariše

     Lipa hvala na vredjanju !.
     To je tvoj licni stav ?.
     Hm, pametno bogami, pametno !.
     Sve si reko !.

     7
     1
     1. LipaLipa komentariše

      … Contra, … naravno da je moj licni stav, sto sprno, nisam na premijerskom satu, … naravno da si bot, “casno” zanimanje, … ako obvde ima “vrijedjanja” sam si sebe unizio, uvrijedio, da kako, … nikave to veza sa mnom nema, … aj’ zdravo, …

      1
      2
 2. Ivi komentariše

  ODOŠE! ZBOGOM! Bolje im je da odu nego da bude zlo. Njih dvoica su uzrok jada i čemera ove zemlje….

  9
  1
  1. Ivi komentariše

   DOLJE KRIVI I ABAZI!

   19
   1
 3. Istvan komentariše

  Smenjujte “Krivog” on je produzena ruka “Predsednika i Svercera”.
  U suprotnom Golgota se nastavlja.

  22
  1
 4. MIKI komentariše

  Krivokapic kao Milov covjek nastupa sa pozicija ustaske ideologije , normalno je da Zdravko kao izdajnik radi na smjeni ministra Srbina.Mozete mislit kakav je to covjek, kada je on mogao da izda naseg dobrog mitropolita Amfilohija.Izdajnik, uvijek ostaje izdajnik.No braco Srbi, mi nasega posla, da sacuvamo nasu svetu Srpsku crkvu i nasu vjeru pradjedovsku, bas nas briga sto ce cinjet Krivokapici, Djukanovici,i ostale ustase i montenegrini.

  15
  2
 5. KIRO komentariše

  OVAJ ČOVJEK STVARNO NIJE NORMALAN. MRCINA

  19
 6. Nevena komentariše

  Pitanje je bilo upućeno lično njemu i iznio je svoj lični stav! Podrška za ministra Leposavića! Krivokapiću, pamet u glavu!

  18
  1
 7. MP komentariše

  STA TREBA SAD DA URADE EKSPERTI IZ VLADE KAD SE VIDI DA NIKO OD NJIH NIJE ZADOVOLJAN SA RADOM PREDSEDNIKA VLADE.

  1. Istina je jedna nema dvije komentariše

   Pa je li trebalo da ministar svojim odgovorom zadovolji taj ,, dio poslanika opozicije koje to pitanje prirodno pogadja”, a da zanemari drugi vecinski , koji te idiote doveo tu dje si… Da zanemari i svoj licni stav, a nadasve medjunarodno pravo….Pa jesi li ti n…ju dosao na vlast da ispunjas zele opozicije i bijelog svijeta ili ovog nesrecnog naroda u CG (nesrecnog zbog toga sto ga, cast izuzecima, godinama reprezentuju u svijetu najgori njegovi izdanci) … Tebe odnosno dps-u se on nije svidio kako kazes zbog,, nerada”, nego zbog rada, jer vama ne odgovara da pravda i pravicnost dodje u institucije drzave CG… Premijer je taj koji najvise opstruira u sadašnjoj vladi i najvise radi na rehabilitaciji dps-a, to vidi svak ko realno razmislja..

 8. branislav komentariše

  Premijeru čitaš li ti svoje izjave i tvitove.Mislim da ne čitaš jer u protivnom svaki drugi dan bi sebe uhvatio u lažima.Počni da čitaš i zgadiće ti se taj pisac.

 9. Lola komentariše

  Poznvite turiste iz amcsada kod kojih idete po misjenje i onih koji vrse pritisak na smjemu Leposavia.
  Oni nek spasavaju turisticku sezonu a ne Rusi i Srbi koje proganjate, uvodite sankcije..,
  Nece vam doci ni Rusi ni Srbi na ljetovanjf.
  Vkada kaza da ce pomoci turisticke privrednike davanjem turistickih vaucera od po 200€, zdravstvenim prosvetnim radoicima do pocetka maja.
  Ne pminju ih vise. Puj pike to ne vazi visf.
  Mene strah da smjenom Leposavica nece dio vladajuce vecine podrzati predlog za vladin budzet.
  Sta ce onda raditi vlada??

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.