Kovačević komentarisao kolumnu Balše Brkovića: Zamislite otkriće vajnog književnika – jedan Srbin je dio iste tradicije kao Marko Kraljević

0

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević komentarisao je današnju kolumnu Balše Brkovića – Ko gazi oranje? i kazao da je zanimljivo da je književnik o čijim je književnim radovima objavljeno mnogo manje tekstova i analiza nego o jednom njegovom statusu na Fejsbuku otvorio interesantnu dilemu u svojoj kolumni.

„Naime, za razliku od svih ostalih on me je optužio da poštujem tradicije komunizma.  Ja sam sve vrijeme mislio da su za njih komunisti pozitivni likovi. Potom je Marka Kraljevića pretvorio u Sizifa u odnosu na koga ima samo jednu razliku – borbu i provokaciju.  Osim što poštujem tradicije komunizma optužuje me i da sam dio iste tradicije kao Marko Kraljević.  Zamislite otkrića vajnog književnika – jedan Srbin je dio iste tradicije kao i epski junak Marko Kraljević“, napisao je Kovačević.

Kako navodi, u čitavoj toj analizi izostaje razmatranje toga ko su oni koji Marku Kraljeviću žele da „gaze oranje“.

„Razumijem da oni o sebi ne mogu da govore jer je jasno da su uzevši ovaj primjer iz naše epske poezije precizno odabrali strane između Marka Kraljevića i onih koji mu „gaze oranje“. Tačnije između našeg naroda i njegovih neprijatelja. U korijenju našeg narodnog postojanja i trajanja oni su našli i moje i svoje mjesto. Jedino to ovog pisca uspješno brani od konstatacije da je potpuno zalutao u književnost. Ali ga od činjenice da pati od nedostatka elementarne logike malo šta može odbraniti. U svakom slučaju u ovom svom svrstavanju i on je stao među one kojima nije važna činjenica da sam ja dobio stvarne prijetnje po svoju i bezbjednost svoje porodice.  Dakle u njihovom simulakrumu mjesta bez krivice za nas koji dolazimo iz jednog korpusa nema“, zaključio je Kovačević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.