Kovač: Neusvajanje Zakona o Sudskom savjetu koji je predložila 43. Vlada uzrok zašto nemamo kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

0

Neusvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama koji je predložila bivša Vlada direktno je uzrokovalo to što sada nemamo kandidata za predsjednika Vrhovnog suda, kazao je Radiju Crne Gore bivši ministar pravde Marko Kovač

“Tvrdim da ne postoji racionalno objašnjenje zbog čega tekst koji je više puta prošao usaglašavanje sa Venecijanskom komisijom, i u najvećem dijelu pohvaljen od iste, nije već sada u primjeni”, naveo je Kovač.

On je rekao da smo došli u situaciju da zbog sitnih, beznačajnih korekcija u odnosu na tekst koji je usvojila 43. Vlada i koje su se mogle eventualno kasnije unijeti, Vrhovni sud nema predsjednika u punom mandatu.

“Zakon koji je predložila 43. Vlada predviđao je demokratičniji i širi pristup prilikom samog izbora predsjednika Vrhovnog suda na način da smo ovu poziciju otvorili i za profesionalce van sudstva, tj. za advokate, notare, javne izvršitelje i druge”, kazao je Kovač.

Bivši ministar pravde Marko Kovač kazao je da nova Strategija reforme pravosuđa nije donijela ništa novo, niti jednu reformu koja je najavljivana kako kroz predizborne agende, tako ni kroz ekspoze 44. Vlade.

“Od vetinga koga realno više niko i ne pominje se potpuno odustalo, a Specijalni sud se pominje samo na Tviteru,” rekao je Kovač.

On je napomenuo da se od opšteprihvaćene ideje o vetingu došlo do “reverzibilnog procesa, do predloga za produženje mandata sudijama Ustavnog suda, odnosno do Predloga zakona ad hominem koji se direktno odnosi na četvoro sudija Ustavnog suda, od kojih su dvoje već stekli uslove za prestanak sudijske funkcije i to po osnovu po kojem je mnogim sudijama redovnih sudova već konstatovan prestanak funkcije od strane Sudskog savjeta”.

“Predloženim izmjenama želi se produžiti mandat upravo onim sudijama koje je ova parlamentarna većina koliko juče optuživala da su čuvari DPS sistema i da su pojedini od njih dobijali stanove pod povlašćenim uslovima od Vlade”, zaključio je Kovač.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.