Kovač: Iz čiste sujete nije usvojen zakon koji je predložili 43. Vlada, zato sada nemamo predsjednika Vrhovnog suda

0

Bivši ministar pravde Marko Kovač izjavio je da je 43. Vlada predlagala izmjene Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore, koji nije usvojen, zbog čega sada nemamo predsjednika Vrhovnog suda

Iako nije želio da komentariše glasanje sudija Vrhovnog suda, Kovač je za „Dan“ podsjetio da je 43. Vlada usvojila izmjene zakona, koje su, između ostalog, predviđale da je dovoljna natpolovična većina za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnoh suda.

– Da je to usvojeno, mi bismo, najvjerovatnije u narednih desetak dana, imali izabranog predsjednika Vrhovnog suda. Iz čiste sujete nije usvojen zakon koji smo mi predložili – rekao je Kovač, pa nastavio:

– Predlog zakona je u najvećem dijelu bio usklađen sa Venecijanskom komisijom. Samo nekoliko preporuka nismo prihvatili jer su izazivale određene ustavne smetnje. Recimo, nismo prihvatili, niti smo mogli, da ministar pravda ne učestvuje u radu Sudskog savjeta, zato što je to ustavna kategorija. Nismo prihvatili određene izmjene oko radnopravnog statusa i ubacivanje tih odredbi u zakon, zato što je to sistemski riješio Zakon o zaradama u javnom sektoru, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju. Na kraju krajeva, mogu da prihvatim da nova parlamentarna većina ima neke drugačije stavove, ali tvrdim da su izmjene koje sada rade kozmetičke – poručio je Kovač.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.