Koprivica: Prioritet reforma pravosudnog zakonodavstva, a ne verbalna podrška Specijalnom državnom tužilaštvu

0

Vlada je u prvih stotinu dana rada ostvarila impresivne rezultate na institucionalnom, ekonomskom, a najviše na planu evropskih integracija, istakao je u emisiji Vox populi na RTNK potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica.

“Sačekali su nas brojni naslijeđeni problemi, ali se počelo sa njihovim rješavanjem. U startu smo imali kvalitetan dogovor o popisu. Na taj način smo pokazali demokratsku zrelost, ozbiljnost i sposobnost da se uhvatimo u koštac sa ozbiljnim problemima koji imaju potencijal da izazovu krizu u društvu. Postigli smo značajan napredak kada je u pitanju deblokada evropskog puta Crne Gore, ali i kada je riječ o finansijama i ekonomiji”, rekao je Koprivica.

Najavio je da će na sledećoj sjednici Vlade biti usvojena odluka o osnivanju Koordinacionog tijela za ostvarivanje i zaštitu javnog interesa u oblasti Igara na sreću. Navodi da nije samo cilj da se ostvari prihod za budžet nego da se smanji zavisnost, rizici od kriminala i pranja novca, te zaštite djeca.

“To Koordinaciono tijelo će uključivati predstavnike više institucija- od Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja, prosvjete, radi kontrole udaljenosti objekata za klađenje od škola, MUP-a, predstavnike Uprave Igara na sreću i Uprave za inspekcijske poslove, zdravstvenih ustanova koje se bave zavisnošću. Ostvarićemo multisektorski pristup u djelovanju protiv tog fenomena, koji je ne samo skopčan sa korupcijom i pranjem novca, nego generiše velike rizike kada je u pitanju mentalno zdravlje i rizici za najmlađe. Vjerujem da ćemo to Koordinaciono tijelo učiniti efektnim odgovorom na izazove koje nam je generisala kockarska mafija”, istakao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, Vlada ima dovoljno kapaciteta da se nosi sa svim reformama koje su planirane.

“Prioriteti su reforma pravosudnog zakonodavstva, stvarna, a ne verbalna podrška Specijalnom državnom tužilaštvu, a na planu ekonomije strukturne promjene, jačanje poreske discipline, borba protiv sive ekonomije i mjere za suzbijanje nezakonite trgovine i svih oblika krijumčarenja. Mislim da ćemo na taj način stvoriti povoljan ambijent i da će Crna Gora biti dobar primjer na Zapadnom Balkanu, i prva naredna članica Evropske unije”, zaključio je Koprivica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.