Koprivica – Miler: Priortet nastavak reformi u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora iskoristila trenutni zamah politike proširenja EU

0

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica sastao se sa šefom Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Majklom Milerom.

Koprivica je na samom početku sastanka istakao da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava – Poglavlja 23 i 24, kao i ispunjavanju privremenih mjerila u ovoj oblasti.

Tokom uvodnog izlaganja, potpredsjednik Vlade je poseban akcenat stavio na nedavna imenovanja Vrhovnog državnog tužioca, predsjednika Sudskog savjeta i sudiju Ustavnog suda, kao rezultat visokog stepena političke saglasnosti.

Tokom razgovora sa Milerom, Koprivica je apostrofirao formiranje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, u okviru kojeg će se obrazovati operativni timovi na nižem nivou, te da će, uz pomoć međunarodnih partnera, raditi na tekstu Strategije i Akcionog plana. Nacrt Strategije za borbu protiv korupcije je već proslijeđen ASK-u i Ministarstvu pravde, kako bi Savjet imao polaznu osnovu za dalji rad.

Miler je rekao da je Crna Gora u proteklih nekoliko mjeseci postigla značajne rezultate. Naglasio je da priortet treba da bude nastavak reformi u oblasti vladavine prava, kako bi Crna Gora ispunila privremena mjerila u poglavljima 23 i 24 u najkraćem mogućem roku i time iskoristila trenutni zamah politike proširenja za ubrzanje pristupnih pregovora sa EU.

Koprivica je kazao da posjeta Milera jeste podrška Crnoj Gori u intenziviranju reformi koje su nužne za ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.