Kon: Ljetovanje u Crnoj Gori je loš izbor

3

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa danas donio “tvrdu, stratešku” odluku u vezi povratka građana sa ljetovanja iz inostranstva čiji je cilj da se “što je moguće više, virus zadrži od ulaska u Srbiju”.

On je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da treba shvatiti da boravak u Crnoj Gori trenutno predstavlja “krajnje ozbiljan rizik”.

“Ljetovati tamo loš je izbor u ovom trenutku. Iako to za nekoga možda ne zvuči korektno, to je istina. Trenutno je bezbjednije biti na Infektivnoj klinici uz korišćenje maske nego na mjestima maksimalnog prenošenja infekcije, poput recimo zabava u Crnoj Gori “, kazao je Kon.

Najavio je da će epidemiološki nadzor nad građanima koji se vraćaju sa ljetovanja iz država sa većim procentom zaraženih biti definisan do petka, 18. septembra.

“Mjere koje su danas donijete služe da što je moguće više zadrže virus od ulaska u Srbiju i da se svi građani poslije ljetovanja ponašaju kako doliči u ovakvoj situaciji, da shvate da možda nose virus a da toga nijesu svjesni”, rekao je Kon i dodao da će ti građani dobijati na ulasku u Srbiju upozorenja sa obavezom da se jave zdravstvenim službama.

Naveo je i da će biti “nekih situacija koje možda neko ne očekuje”, ali i da “ne smijemo dozvoliti da ostavimo otvorene granice tek tako”.

“Samo prošle nedjelje smo imali 40.000 prelaza samo na granici sa Crnom Gorom. Ne možete očekivati da se svi oni stave pod zdravstveni nadzor i zato se mora napraviti takav sistem koji možee odgovoriti obavezama”, rekao je epidemiolog.

Ocijenio je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji “prihvatljiva” i dodao da može biti očuvana “jedino racionalnim ponašanjem”.

“Imamo ta slavlja koja se neprekidno ponavljaju. To nam se dešava paralelno sa situacijom da drastično raste broj oboljelih u Evropi. Kao da ugostitelji ne razumeju da jeste značajno da shvate da je i preko njihovog angažmana neophodno da se smanji način prenošenja”, kazao je Kon.

Dodao je da su odložene razne situacije koje nose potencijalni rizik za prenošenje infekcije, poput sajamskih manifestacija.

“To nijesu lake odluke ali sve to radimo u cilju čuvanja zdravlja naših građana. Ovde je solidarnost na prvom mjestu. Nema ničeg važnijeg nego sačuvati se od treće porasta ili pika i punjenja bolnica. Ne smijemo dozvoliti da se sve ponovo pretvori u kovid bolnice, da ljudi umiru jer ne mogu doći do ljekara zbog drugih bolesti koje imaju”, naveo je Kon.

3 Comments
  1. Vladan V. komentariše

    Bolje je na Karibima ili Maldivima ali zreba više love

  2. Кнез Васојевић komentariše

    Ту је негдје са Милутином Симовићем у рангу што се тиче струке.

  3. Q komentariše

    Kon ,idi uzmi odmor da odmorimo malo i vodi ovo poljoprivredno udruzenje iz Cg sa sobom.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.