Ko je novi kralj Malezije: Kolekcionar skupih kola i motora i biznismen „vrijedan“ milijarde dolara

0

Sultan Ibrahim iz južne države Johor krunisan je u srijedu kao novi kralj Malezije, polažući zakletvu na ceremoniji u nacionalnoj palati u Kuala Lumpuru.

Monarhija ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u Maleziji, ali je njen uticaj porastao posljednjih godina, što je natjeralo kralja da koristi rijetko korišćena diskreciona ovlašćenja kako bi ugušio političku nestabilnost.

Prema jedinstvenom sistemu monarhije, glave devet malezijskih kraljevskih porodica mijenjaju se na mjestu kralja na svakih pet godina.

Sultan Ibrahim (65), nasljeđuje Al-Sultana Abdulaha Sultana Ahmada Šaha, koji se vraća na čelo svoje matične države Pahang pošto je završio svoj petogodišnji mandat kao kralj.

Dok se monarhija uglavnom smatra da je iznad politike, sultan Ibrahim poznat je po svojoj iskrenosti i izvanrednoj ličnosti, često se uplićući u politička pitanja u zemlji.

Poznat i po svojoj velikoj kolekciji luksuznih automobila i motocikala, sultan Ibrahim ima široke poslovne interese od nekretnina do rudarstva, uključujući udio u Forest Sitiju – 100 milijardi dolara vrijednom projektu melioracije zemljišta i razvoja Johora koji podržava Kina.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.