Ko hoće njemačko državljanstvo, moraće da prizna pravo na postojanje države Izrael i jevrejskog života u Njemačkoj

0

Novi zakon o državljanstvu stupio je na snagu u Njemačkoj, sa izričitom odredbom da podnosioci zahtjeva moraju da priznaju državi Izrael pravo na postojanje.

Za socijalno-liberalnu vladu kancelara Olafa Šolca dvojno državljanstvo bilo je ključni dio kampanje 2021. godine, zajedno sa obećanjem da će skratiti vrijeme čekanja za nove građane da dobiju njemački pasoš na pet godina. Zemlja ranije nije dozvoljavala dvojno državljanstvo za migrante prve generacije.

Porast antisemitizma, sve oštrija debata o izraelskom ratu protiv Hamasa i porast popularnosti antiimigrantske, krajnje desničarske politike naveli su Berlin da izvrši reviziju dodele državljanstva.

„Svako ko dijeli naše vrednosti i uloži napor, sada može brže da dobije njemački pasoš i više ne mora da se odriče dijela svog identiteta odričući se svog starog državljanstva“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

„Ali, isto tako smo jasno stavili do znanja: svako ko ne dijeli naše vrijednosti ne može dobiti njemački pasoš. Ovdje smo povukli kristalno jasnu crvenu liniju i učinili zakon mnogo strožim nego ranije“.

Njemački parlamentarci su se u januaru saglasili oko pravnog osnova novih uslova za državljanstvo, ali je konkretan sadržaj testa za dobijanje državljanstva određen vladinom uredbom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je ranije nagovijestilo da namjerava da uključi pitanja o judaizmu i jevrejskom životu u Njemačkoj, ali je nije navelo da li će uključiti konkretnu izjavu u vezi sa državom Izrael.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je sada potvrdilo da će to sada biti uslov.

„Dodata su nova pitanja vezana za antisemitizam, pravo države Izrael na postojanje i jevrejskog života u Njemačkoj“, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Proglašavanje posvećenosti rodnoj ravnopravnosti, demokratiji i istorijskoj odgovornosti Njemačke prema judaizmu kao rezultat zločina nacionalsocijalizma takođe će biti dio testa, objašnjava „Fajnenšel tajms“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.