Knežević: Možda ćemo razmisliti o ulasku BS-a u Vladu ako upute izvinjenje srpskom narodu zbog izrečenog, nije pošteno da se konstantno etiketiramo za neke stvari iz prošlosti

0

Predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore Milan Knežević komentarisao je gostujući na Vijestima rekonstrukciju Vlade i kazao da ostaje dosljedan da Bošnjačka stranka ne može biti dio vlasti nakon što su glasali za smjenu Andrije Mandića.

„Mi smo dva politička subjekta. U onom obrazloženju se nije radilo samo o Andriji Mandiću već o svim Srbima u Crnoj Gori. Smeta im odlazak Mandića u štab SNS-a ali im ne smeta učestvovanje Ervina Ibrahimovića u Erdoganovoj kampanji u Turskoj. Smeta im kada se Mandić sastaje sa Dodikom, a ne smeta im Milo Đukanović koji je zajedno sa Putinom bio najzaslužniji za nezavisnu Crnu Goru“, kazao je Knežević.

Dodaje da Dodik ne skriva da je imao komunikaciju sa Milom Đukanovićem, a da je došlo do ideološkog razmimoilaženja.

„Dalje, kome smeta trobojka? Meni lično ne smeta što je boravio u štabu SNS-a. Njegova stranka ima potpisani sporazum za SNS-om. Mi imamo situaciju da su visoki državni funkcioneri učestvovali u izbornim kampanjama. Zašto bi koga to iritiralo, on ima svoje stavove. Mislim da nije nikog uvrijedio. Ako će bilo ko da izađe i kaže da se izvinjavaju i da nisu htjeli da generalizuju, možda ćemo razmisliti da uđu u Vladu. Bio sam za njihov ulazak“, kazao je Knežević.

Misli da nije pošteno da se njima konstantno etiketira da su krivi za nešto iz prošlosti.

„Odjednom se pojavilo da rekonstrukcija zavisi od IBAR-a iako nije nigdje u sporazumu, nemam obavezu prema tome“

se nisu miješali u bezbjednosni sektor, iako su bili optuživani da bi ga „đavolisali“, pa sad vidimo da su ga upravo ti isti koji su optuživali sada „đavolisali“.

„Priču oko rekonstrukcije nije potegao DF nego Milojko Spajić. Imamo sad IBAR koji se pojavio prije desetak dana i ona je glavna a to je kao Đekna za briselsku potrebu. A IBAR pravila i IBAR mjerila niko nije potpisao u sporazumu. Nigdje ne postoji u 21 mjerilu, da je Skupština nosilac tih promjena“, kazao je Knežević.

Tvrdi da razgovara sa Spajićem i da nema nikakvu obavezu prema IBAR-u a da su njegove obaveze da izglasa sve evropske zakone.

Komentarišući kandidata za ambasadora DNP-a za ambasadora u Rusiji tvrdi da je on najbolje rješenje i da može pomoći u otvaranju tržišta bivšeg Sovjetskog saveza.

„Napravljena je šteta izborom Aleksandra Radovića“

Predsjednik DNP-a kaže da je napravljena šteta izborom Aleksandra Radovića za v.d. direktora policije i da se to najbolje vidi kroz krizu parlamentarne većine.

„Nije ispoštovan član 16 Zakona unutrašnjih poslova da se predloži jedan od pomoćnika direktora za v.d.-a. Mi smo imali stav gospodina Šaranovića da će raspisati kako javni tako i interni konkurs. Ti konkursi ne prepoznaju poziciju v.d. direktora“, kazao je on.

Tvrdi da je upozorio Spajića da se čini greška ali i da se nisu mogli odrediti jer nisu u Vladi.

„Politička šteta je napravljena a vjerovatno će postojati i sudski proces sa epilogom. Mislim da savez konstituenata vlasti nije osnažen, a hoće li doći do dogovora ne znam. Ja želim da budem realan čovjek. Imamo činjenicu da su Demokrate izašle sa oročavanjem podrške Vladi a da će napraviti temeljnu analizu nakon toga. Šta to znači – možda će imati neke nove zahtjeve, možda žele izbore, u politici je sve moguće. Sada imamo jasan ugao posmatranja a to je da je naša koalicija sa strane, ali prilično zabrinuta. Pokušavamo da budemo posrednici po svim pitanjima iako nas ništa ne pitaju povodom bezbjednosnog sektora“, kazao je Knežević.

FOTO: Aleksandar Radović

 

Dodaje da misli da će se Brđanin vratiti na mjesto direktora policije upravo zbog ovakvih poteza. Tvrdi i da će bivši generalni inspektor ANB-a Artan Kurti vjerovatno ići stopama Zorana Brđanina i da će i njega vratiti na poziciju.

„Aleksandar Radović kvalitetan, ali sam čuo i da je imao problem sa poligrafom“

Kada komentariše biografiju Aleksandra Radovića, Knežević kaže da je izvjesno da je u nekom vremenskom protoku bilo jasno da značajan broj rukovodećih kadrova nije mogao napredovati bez Veselina Veljovića.

„Takođe sam čuo da je on kvalitetan službenik koji je bio zadužen za komunikaciju sa Europolom ali i da neka pitanja na polgrafu nisu pozitivno odgovorena. Ovo je rat za prevlast u bezbjednosnom sektoru, a sličan scenario ćemo imati ako se pokrene i pitanje direktora ANB-a. Ova Vlada je heterogena, znate kako se sastavljala. Prvo smo bili mi, pa Bošnjaci, pa Albanci, vrtjeli smo se kao balerine. Imamo sporazum kog svako tumači kako ga tumači. Mi smatramo da ovoj Vladi treba dati šansu ali je isto tako i kritikujemo. Mi čekamo rekonstrukciju, a sa nekog aspekta političkog djelovanja, meni bi najbolje bilo da ćutim i da aplaudiram. Ali vidite da se oglašavam povodom svega“, kazao je Knežević.

„Bolje da su stavili Aca Đukanovića na čelo IRF-a nego Predraga Drecuna“

Komentarišući izbor Predraga Drecuna, Knežević tvrdi da je bolje da su postavili Aca Đukanovića na čelo IRF-a.

„Čovjek koji se odjednom pojavio u klubovima PES-a, čovjeka koji je blizu rukovodećem kadru lasnirao Andrej Milović. Ne mogu da razumijem. Da sam bio na Vladi i ja bih glasao protiv toga – on je personifikacija i metafora DPS-a koji je 1996. godine pitao gdje su pare. On je očigledno našao pare kada je našao pare od Prve banke. Taman sa institucionalnog nivoa može da otkrije đe su pare“, kazao je Knežević dodajući da je to skandalozno i da je napravljena velika greška.

FOTO: Drecun

 

Kada komentariše izbor Gojka Raičevića, urednika IN4S-a u Odbor direktora Aerodroma, Knežević pita voditelja koliko je kadrova Vijesti zapošljeno u Vladi Zdravka Krivokapića.

Na pitanje kako je moguće da Spajić tvrdi da nema nestabilnosti Knežević tvrdi da postoji kriza na relaciji Demokrate PES, kriza u Glavnom gradu, u bezbjednosnom sektoru.

„Jasno je da je sve vrlo nestabilno i konfuzno. Samo još mi falimo“, kazao je on.

„Što DPS ne raskine ugovor sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina?“

Komentarišući odnos sa Aleksandrom Vučićem, tvrdi da se ne miješa u pitanja druge države, i da je osvojio 47% na parlamentarnim izborima, kao i da su opoziciji izašli u susret po pitanju izbora u Beogradu.

„47% je legitimno da se uradi u Srbiji a sporan je Beograd. On je lagano mogao da napravi dogovor sa dijelom Nestorovićevih odbornika. Ovi što sad takođe kritikuju Putina, pa DPS je prvi napravio sporazum sa Jedinstvenom Rusijom. Što ne raskinu ugovor sa Jedinstvenom Rusijom? Evo Makron je čak i spreman da razgovara sa Putinom pored ovakvih izjava“, kazao je on.

Komentarišući komentar Marka Kovačevića na cetinjsku sjednicu, Knežević se prisjeća govora Oskara Hutera koji je, kako je kazao, ušao u granicu nevaspitanja.

FOTO: DPS

 

„Ona smo ušli u zamalo fizički sukob i otvorila se priča o porijeklu Oskara Hutera. On je kao funkcioner NSD-a saopštio svoj stav vezano za dešavanja na Cetinju. Smatram da treba smiriti tenzije. Huter nije izvanjac u Crnoj Gori, ali nije ni veći Crnogorac u Crnoj Gori“, kazao je Knežević.

On se na pitanje zašto krate himnu, pita zašto stoje stihovi Sekule Drljevića i dalje u himni koji je ratni zločinac.

„Je li normalno slaviti kolaboratore. Treba zaboraviti na podjele partizani četnici, federaliti i tako dalje…“, kazao je Knežević.

„Kao Srbin se nalazim ni na nebu ni na zemlji, u poziciji smo da su sve Vlade tranzicione a DPS sistem još nije demontiran“

Komentarišući prozivke voditelja zašto se slavi dan druge države, Knežević tvrdi da se u Crnoj Gori slavi Dan zastave Albanaca, Turske, Bosne, a da u Pljevljima žive Srbi.

„Vraneš je obilježio taj dan. Ako mogu Albanci da slave u Tuzima Dan zastave, ako može da se slavi izlazak američke vojske iz Avganistana“, kazao je Knežević.

Komentarisao je i odnos Vučića i Dodika prema Milu Đukanoviću i kazao da oni ne kriju da im je on bio partner ali da su promijenili stranu što je jasno vidljivo.

FOTO: Vučić i Dodik

„Ja sam uvijek bio na ovoj strani. Poštujem teritorijalni integritet BiH, ali poštujem i Republiku Srpsku. Isto tako poštujem i teritorijalni integritet Ukrajine. A zašto Crna Gora ne poštuje teritorijalni integritet Srbije? Šta bi se desilo kada bi Vučić kazao da Boka istorijski nikad nije bilo crnogorska“, upitao je Knežević.

Tvrdi i da poštuje nezavinost Crne Gore, i da nikad ne bi rekao da su Crnogorci Đilasova kopilad.

„Ja se kao Srbin nalazim ni na nebu ni na zemlji. Trenutno smo u poziciji da su sve Vlade tranzicione. Nismo još uvijek došli do demontaže DPS-a. Imamo sad i situaciju da Borsi Savić treba ponovo da bude izabran, čovjek koji je drug sa Vesnom Medenicom i koji je sa njom dogovarao izbore, koji je učestvovao u državnom udaru. On treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda a iskopali su mu tunel ispod kancelarije“, kazao je on.

„Mislim da će do jeseni doći do mirovnih pregovora u Ukrajini“

Tužio je samo jedan medij, kako kaže odgovarajući na prijave Marka Kovačevića, i dodaje da na društvenim mrežama došlo do porasta agresivnosti.

Govoreći o posjeti Gabrijela Eskobara i njegovim kvalifikacijama da su bliski ruskom režimu, Knežević pita zašto se Eskobar malo ne dohvati Trampa koij je zaljubljen u Putina.

„Mi smo za vojnu neutralnost. Mi smatramo da smo mali i da treba da budemo sa strane dok se drugi tuku. Nećemo preispitivati članstvo u NATO, još da mu damo krv i mokraću“, kazao je Knežević.

Član DNP-a nije, kako kaže, doveo u pitanje ruski problem u Crnoj Gori, već je probao da djeluje da ako se poziva da svi poštuju teritorijalni integritet Ukrajine, da podrži i teritorijalni integritet Srbije. Da ako se osuđuje ruska agresija, da se osudi i agresija NATO pakta na Jugoslaviju.

„Vjerujem da će do jeseni utihnuti ratne trube i da će se sjesti za sto do jeseni“, kazao je Knežević.

„Mi smo krivci za situaciju u Budvi“

Komentarišući situaciju u Budvi, tvrdi da su sami krivci.

„Vidjeli ste različita saopštenja unutar tih frakcija. Nikola Jovanović je predsjednik SO Budva. Bio je na listi DNP-a na poslaničkoj listi. To je čovjek koga je Milo Božović doveo u Budvi da bude šef kabineta Batu Careviću i imali su povjerenje u njega. Upravo ovaj odbornički klub je njega i predložio. Ja smatram da on neće napraviti ništa što može ići u korist DPS-u. Nije samo Jovanović problem. Prozvali su me iz privremenog odbora NSD-a da se ja odredim, a nisam se određivao ni za tu listu. Mislim da se može doći do dogovora. Nikola Jovanović i ostali su spremni da glasaju za Jasnu Dokić, to je ono što je dogovoreno sa Andrijom Mandićem. Moralo se ranije doći do dogovora“, kazao je on.

Tvrdi i da su to unutrašnje stvari NSD-a u Budvi.

„Njihov broj odbornika je najbrojniji. Dogovor je bio da se podrži izbor Jasne Dokić i taj dogovor je bio podržan od strane svih. Šta se desilo u međuvremenu, ne znam. Ali na osnovu saopštenja vidim da su svi spremni da je glasaju. Vjerujem da će svi to podržati. Mislim da će Budvani postići dogovor, ako ga ne bude, idemo na izbore gdje ćemo svi snositi odgovornost. Ali sve je počelo hapšenjem Mila Božovića“, kazao je Knežević.

Komentarišući slučaj Mila Božovića, Knežević tvrdi da sama činjenica da je optužnica vraćena na doradu konkretno po njegovom pitanju, i da je dio za Božovića „tanak“ i da optužnica teško da će proći.

„Ne vidim problem da on izađe na slobodu kao što su izašli i Vesna Medenica i Blažo Jovanić“, kazao je on.

„Milović i Šuković su pitanje za SDT“

Komentarišući dešavanja na prošlomjesečnom Odboru za bezbjednost, tvrdi da je to posao za SDT.

„Sve ono što je rekao Andrej Milović i što je rekao Predrag Šuković na Odboru za bezbjednost i odbranu je tema za Tužilaštvo. Ne možemo rješenja tražiti u Parlamentu i Odboru. SDT treba da se odredi prema aferi Do Kvon, prema onome što su saopštili Milović i Šuković jedan za drugog. Donešena je i odluka za izručenje Do Kvona Južnoj Koreji. SDT treba što prije da se odredi prema onome što potresa čitavu Crnu Goru, još od juna mjeseca“, kazao je Knežević podsjećajući na aferu u junu kada su pljuštale krivične prijave.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.