Klub odbornika DPS-BS u SO Pljevlja bojkotovaće sjednicu: Sve dok se lokalna vlast ne počne baviti razvojnim projektima

0

Odbornici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke bojkotovaće sjutrašnju sjednicu lokalnog parlamenta u Pljevljima, a u njegovom radu neće učestvovati sve dok se lokalna vlast ne počne baviti razvojnim projektima, a ne samo nacionalnim i vjerskim temama.

To je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio predsjednik Kluba odbornika Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke Marko Tošić.

“Zbog kontinuiranog nerada, nesposobnosti, nepoštovanja prema odbornicima opozicije, neproslavljanja državnih praznika, kontinuiranog bavljenja temama koje dijele naše sugrađane, Odbornički klub DPS-BS donio je odluku da bojkotuje sutrašnju sjednicu Skupštine opštine Pljevlja. Bojkot će trajati sve dok se lokalna vlast ne okrene razvojnim projektima, jer je sjutra 16 sjednica SO Pljevlja gdje se bavimo nacionalnim i vjerskim temama koje nikako ne doprinose međuetničkom i međuvjerskom skladu u Pljevljima. Se stalnim potenciranjem jednonacionalnih i vjerskih ideja na kojima insistira, lokalna vlast, želi prikriti njihov nerad, nekompetenciju upravljanjem lokalne samouprave i enormno bogastvo njihovih funkcionera. Tu prednjače porodica Lekić koja je u prošloj godni prema zvaničnim podacima prihodovala nešto oko 60.000 eura i porodica Rovčanin koj je u prethodnoj godini prihodovala nešto manje od 60.000 eura“, rekao je Tošić.

Klub odbornika DPS-BS pozvao je Vladu i premijera Milojka Spajića da se uključe u rješavanje problema u Pljevljima.

„Ovo je jedan od načina na koji želimo da se suprostavimo trenutnom retrogradnom djelovanju parlamentarne većine u Pljevljima. Nadam se da danas većina građana Pljevalja shvata da aktuelna društveno politička sutacija kao i ćutanje Vlade Crne Gore i nadležnih državnih organa na sva dešavanja koja su se desila u prethodnom periodu u Pljevjima. Uputićemo pitanja premijeru Milojku Spajiću da li su Pljevlja i dalje za njega i Vladu sastavni dio Države Crne Gore. Ovo pitamo iz razloga jer je njegova Vlada ostala nijema na brojna dešavanja koja su se u prethodnom periodu desila u Pljevljima, a od višemilionskih investicija koje je obećao za vrijeme kampanje za prethodne parlamentarne izbore, kao i onih investicija koje je obeao kada je bio ministar finansija građani Pljevalja nisu vidjeli niti jednog eura“, rekao je Tošić.

Tvrdi da lokalna vlast kontinuirano radi na izazivanju novih podjela i na taj način skreće pažnju sa životnih tema.

„Da li je jednonacionalno i jednovjersko kadriranje vlasti u Pljevljima u duhu evrospkih i građanskih vrijednosti. Je li u duhu evroposkih vrijednosti obračun sa antifašizmom, simbolom Pljevalja. Ovim putem pozivamo Ministarstvo javne uprave i ministra (Miraša) Dukaja da konačno riješi dilemi građana Pljevalja-da li nam je Dan opštine slobodarski 20. novembar kada su Pljevlja 1944 godine oslobođena od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu ili nam je Dan opštine pravoslavni praznik Sveta Petka koji nema utemeljenje onakvim kakvim ga oni žele predstaviti. Da li je evropska vrijednost neproslavljanje i nipodaštavanje najznačajnijih državnih praznika države u kojoj obavljaju najznačajnije funkcije na lokalnom nivou. Svi smo svjedoci toga da već dvije godine u Pljevljiam lokalna vlast nije obilježila ni 21.. maj Dan nezavisnosti ni 13 jul Dan državnosti. Povodom Dana nezavisnosti ni predsjednik opštine ni predsjendica SO Pljevlja nijesu se udostojili da našim sugrađanima čestitaju ovaj značajan državni praznik. Vjerovatno su u pitanju neke nove vrijednosti sa kojima savremeno društvo tek treba da se upozna na osnovu funkcionisanja i djelovanja najvećih nosilaca lokalnih vlati u Pljevljima da svojim djelovanjima ne proslavljaju praznike svoje matične države, a proslavaljaju praznike nekih od naših susjednih država. Želim pogotovo da istaknem da je danas lokalna samouprava u Pljevljima preuzela nadležnost instituta savremene istorije. Umjesto da rješavaju nagomilane probleme naših sugrađana, koji se prvenstveno tiču putne infrastrukture izgradnje i sanacije postojećih vodovoda, unapređenjem pružanja komunalnih usluga, a ne samo povećanjem cijena, ili da kod vlade intervenišu da se poboljša stanje u Opštoj bolnici u Pljevljima koja predstavlja jednu od najgorih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, lokalna vlast zadnjih pola godine kontinuirano se bavi izgradnjom spomenika i preimenovanjem ulica u Pljelvjima“, rekao je Tošić.

Građanska opozicijia, istakao je on, već godinu traži smjenu aktuelnog predsjednika opštine Darija Vraneša „zbog nekompetentnog i zlonamjernog upravljanja Pljevljima“.

„Jedina razlika između njega kao predsjednika i vođe parlamentarne većine u Pljevljima i onih ljudi koji ga podržavaju mislimo na odbornike Pokreta Evropa sad, Demokrata, URE i SNP-a jeste ta što on jedini iskreno i otvoreno radi na realizaciji svojih ideoloških uvjerenja. Smjenom Vraneša potencijalno bi došli u situaciju da rukovođenje opštinom preuzme neko iz PES-a iči Demokrata koji bi se na isti način odnosili prema potrebama građana Pljevalja i na isti način sprovodili svoja ideološka uvjerenja kao što to trenutno radi Vraneš samo na mnogo perfidniji način. Jer da ovo nije ovako za 14 mjeseci koliko se ova loklana vlast nalazi na čelu Opštine Pljevlja sigurno bi se do sada neko usprotivio ovom i ovakvom djelovanju i uskratio podršku aktuelnoj parlamentarnoj većini“, rekao je Tošić na konferenciji za novinare.

Kazao je da se Klub odbornika DPS-BS zalaže za održavanje prijevremenih lokalnih izbora, jer je to, kako je rekao, jedino rješenje da izvedemo Pljevlja iz ovog mraka u kome se trenutno nalaze.

„Vjerujemo da će građani na tim izborima objektivno ocjeniti i ovo kako smo mi upravljali Opštinom Pljevlja a kako to radi nova lokalna samouprava“, rekao je Tošić.

Odbornik DPS-a Saša Ječmenica kazao je da je obesmišljen rad lokalnog parlamenta kroz sam način vođenja sjednica i zbog neaktivnosti odbornika vladajuće većine.

„Mi se pripremamo za sjednice i imamo diskusije za svaku temu a vidimo sa druge strane da većina odbornika ne čita materijale već su tu samo da dignu ruku. Imamo ozbiljan problem u funkcionisanju lokalnog parlamenta koji ne ostvaruje svoju svrhu, ne bavi se razvojem grada već su na dnevnom redu uglavnom populističke tačke dnevnog reda koje su usmjerene na sprovođenje određene ideologije, što je legitimno, samo što je procenat takvih tačaka dnevnog reda treba da bude značajno manji u odnosu na ove koje vode razvoju naše lokalne zajednice“, rekao je Ječmenica.

Kazao su partije vladajuće većine za odbornike izabrane predstavnike „iz svog neog trećeg ešalona a da se njihov prvi ešalon odlično etablirao za visoko plaćene pozicije za koje nemaju dovoljno zananja“.

Odbornik DPS-a Haris Alavać kazao je da su poslovi na putnoj infrastrukturi u Pljevljima zaustavljeni odlaskom DPS-a iz Vlade.

„Sve što je tada započelo je stalo. Moj apel i svih mojih kolega prema Vladi je da krene u rekonstukciju puteva. Vlada kojom je upravljala DPS mala je snažan zamah u Pljevljima, kada smo uradili rekonstrukciju puta prema Srbiji i rekonstrukciju prve dionice puta Pljevlja Metaljka. Odradio se dobar dio rekonstrukcije puta prema Bijelom Polju. Radovi su stali i ne znam zbog čega. Bila je u planu i rekonstrukcija puta Pljevlja Đurđevića Tara i puta Pljevlja Gradac ali se o tome danas ne priča“, rekao je Alavać.

Pozvao je na konačno rješavanje pitanja vlasništva u sportskoj dvorani Ada jer je to ističe on, pitanje opstanka dvoranskih sportova u Pljevljima“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.