Mladen Mikijelj

Kina traži način za rješavanje sukoba u Ukrajini

0

Kina zajedno sa Francuskom i drugim partnerima, namjerava da traži načine za rješavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.

„Nadamo se da će se mir i stabilnost uskoro vratiti u Evropu i  namjeravamo da radimo sa Francuskom i cijelom međunarodnom zajednicom na pronalaženju načina za rješavanje krize“, rekao je Si u kolumni za francuski list „Figaro“.

On je naglasio da „razumije preokrete koje ukrajinska kriza znači za Evropljane“.

„Međutim, Kina niti je strana ili učesnik u krizi. Uvijek smo igrali konstruktivnu ulogu u smislu mirnog rješenja“, rekao je Si.

On je podsjetio da je „više puta pozivao na poštovanje svrha i principa Povelje UN, poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih zemalja, uzimajući u obzir legitimne bezbjednosne interese strana, a ukazao i na nedopustivost upotrebe nuklearnog oružja“.

Si Đinping je doputovao u Francusku gdje će ostati do srijede, a sastaće se sa predsjednikom te zemlje Emanuelom Makronom, kao i šefom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen, koja prema riječima Erika Mamera, zvaničnog predstavnika EK, namjerava da se pridruži razgovorima dvojice lidera, prenijela je RIA.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.