Kina postala najveći trgovinski partner EU

0

Podaci o svjetskoj trgovini u 2020. godini koje je objavio Eurostat pokazuju da je Kina prvi put nadmašila Sjedinjene Američke Države i postala najveći trgovinski partner EU, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Navedeno je da je među deset najvećih trgovinskih partnera EU, Kina jedina postigla dvosmerni rast trgovine. EU je u 2020. godini iz Kine uvezla robu za 383,5 milijardi eura, što je međugodišnji porast od 5,6 odsto, a izvoz u Kinu bio je 202,5 milijardi eura, što je porast od 2,2 odsto.

Analiza strukture uvoza i izvoza robe pokazala je da je Kina postala najveći trgovinski partner EU zato što je povećana potražnja zemalja za protivepidemijskim i elektronskim proizvodima, dok je Kina brzo kontrolisala epidemiju i nastavila proizvodnju, podstakla oporavak domaće potrošnje i obezbijedila tržište za evropske automobile i drugu robu.

Posljednjih decenija ekonomski i trgovinski odnosi između Kine i EU neprekidno se razvijaju, istakla je CMG i dodala da je do 2019. godine EU bio najveći trgovinski partner Kine 16 uzastopnih godina, a Kina drugi najveći trgovinski partner EU 15 uzastopnih godina.

Istaknuto je da, kako Kina postaje najveći trgovinski partner EU, posebno po završetku pregovora o ulaganju između Kine i EU-a krajem 2020. godine, to donosi više optimizma u izglede ekonomske i trgovinske saradnje između dvije strane.

„Kao dva glavna svjetska tržišta, produbljivanje praktične saradnje između Kine i Evrope nesumnjivo će stimulisati oporavak svjetske ekonomije u postepidemijskoj eri, promovisati liberalizaciju i olakšavanje globalne trgovine i investicija i dati važan doprinos izgradnji otvorene svjetske ekonomije“, ocenila je CMG.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.