Kina: Peking spreman da se zajedno sa Moskvom suoči sa spoljnim preprekama

0

Kina se zalaže za blagovremeno sazivanje prave mirovne konferencije, koju će priznati i Rusija i Ukrajina, uz ravnopravno učešće svih strana i otvoreno razmatranje svih mirovnih planova, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS u Nižnjem Novgorodu.

Pored toga, kineski ministar je na marginama sastanka prilikom susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom istakao da je Peking spreman da se zajedno sa Moskvom suoči sa spoljnim preprekama, kao i da pruži podršku Moskvi u BRIKS.

„Kina je spremna da uloži sve napore kako bi pružila podršku predsjedavanju Rusije u BRIKS i da zajedno sa Moskvom jača strateško partnerstvo u organizaciji, stimuliše zajednička dejstva u cilju jačanja Globalnog juga, kao i da još aktivnije izražava svoju podršku multilaterizmu i stimulisanju zajedničkog razvoja“, poručio je Vang.

Lavrov i njegov kineski kolega su razmjenili mišljenja o trenutnoj međunarodnoj i regionalnoj situaciji, kao i o ukrajinskoj krizi.

Ovo je prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine. Sada su punopravni članovi asocijacije Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsjedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju

(Sputnik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.