Kina lansirala prvi satelit za testiranje 6G mreže

0

Kina je lansirala u svemir prvi satelit na svijetu “za testiranje 6G mreže”, izvijestili su kineski mediji.

Satelit je lansirao najveći svjetski telekom operater China Mobile i uspješno je postavljen u nisku orbitu kako bi “ponudio nisku latenciju i visoke brzine prenosa podataka.”

Satelit će “testirati 6G mrežu”, koristiti “domaći softver i hardver, podržavati rekonstrukciju softvera u orbiti, ponuditi fleksibilnu implementaciju osnovnih mrežnih funkcija i uključiti automatizirano upravljanje, povećavajući efikasnost i pouzdanost rada satelitske jezgrene mreže u orbiti”, saopštio je China Mobile, prenosi Anadolija.

Autonomnu 6G mrežu zajednički su razvili China Mobile i Inovacijska akademija za mikrosatelite Kineske akademije nauka.

Tehnologija optičkog prebacivanja u svemiru

Postavljanje takvih satelita u nisku Zemljinu orbitu omogućuje “veću pokrivenost telekomunikacionim signalom u zemaljskim mobilnim mrežama, pružajući globalno satelitske internet usluge veće propusnosti”, saopštio je telekomunikacioni div.

U oktobru prošle godine, kineski naučnici uspješno su testirali komunikacijski uređaj u svemiru koji može “prenijeti svjetlosne signale s jedne lokacije na drugu bez pretvaranja u električne signale”. Test je proveo tim na Institutu za optiku i preciznu mehaniku Xian, koji djeluje u okviru Kineske akademije nauka.

Poznata kao “tehnologija optičkog prebacivanja u svemiru”, poslana je u svemir s kineskog raketnog nosača Y7 prošlog augusta.

U novembru 2020. godine, Kina je poslala u svemir “prvi 6G eksperimentalni satelit na svijetu”, koji je imao je za cilj “provjeru teraherc (THz) komunikacione tehnologije u svemiru.”

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.