Kina i Brazil saglasni: Pregovori jedina opcija za rješenje krize u Ukrajini

0

Kina i Brazil su se založili za pregovore kao jedini način za rješavanje situacije u Ukrajini i mirovnu konferenciju koju bi priznali Kijev i Moskva, prenosi Sinhua.

Zajednički memorandum „Opšti sporazumi Kine i Brazila o političkom rešavanju ukrajinske krize“ objavljen je nakon sastanka kineskog ministra spoljnih poslova Vang Jia i specijalnog savjetnika brazilskog predsjednika Selsu Amorima, prenijela je agencija „RIA Novosti“.

Strane su se složile da su pregovori jedina održiva opcija za rješavanje krize i da sve strane moraju stvoriti uslove za nastavak direktnog dijaloga.

Kina i Brazil su, takođe, podržali održavanje međunarodne mirovne konferencije koju bi priznale Rusija i Ukrajina u odgovarajućem trenutku, uz ravnopravno učešće svih strana i poštenu diskusiju o svim mirovnim predlozima.

„Članovi međunarodne zajednice su pozvani da podrže memorandum, snažno se založe za deeskalaciju i igraju konstruktivnu ulogu u unaprjeđenju mirovnih pregovora“, navodi se u dokumentu.

Moskva je više puta nagovijestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Takođe, stav Kremlja je da se za bilo kakav dogovor mora uzeti u obzir defakto situacija i nova realnost, to jest da su četiri regiona – Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, kao i Krim, delovi ruske teritorije.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.