Kijevski režim priprema set mjera prema Ukrajincima koji izbjegavaju mobilizaciju: Prvi na udaru su potomci

0

Ukrajinski parlament razmatra čitav niz ograničenja za djecu onih koji izbjegavaju regrutaciju. Mjere su dio sveobuhvatnih reformi mobilizacije koje trenutno sprovodi Kijev. Kazne za djecu onih koji izbjegavaju slanje na front uključivale bi zabranu visokog obrazovanja, objasnio je jedan poslanik.

Ukrajinskoj vojsci prema procjenama nedostaje čak 500.000 ljudi koje ona pokušava da mobiliše otmicama po ulicama, prisilom, kaznama… Zbog toga je Kijev odlučio da revidira zakon o vojnoj službi i sada će se, prema novim pravilima, oni koji se ne jave u regrutne službe suočiti sa značajnim kaznama.

Vadim Ivčenko, poslanik koji sjedi u Komitetu za nacionalnu bezbjednost, odbranu i obavještajne poslove, rekao je za ukrajinski „Telegraf“ da je izazov osigurati da prinuda bude ustavna.

„Ostaviti osobu bez novca da umre, to bi bilo pogrešno. Ali moraju postojati druge mjere“, smatra on.

„Političko rukovodstvo predlaže ovo: ako ne želite da ispunite svoju građansku dužnost i branite otadžbinu država može da vam uskrati usluge. Na primjer, nećete dobiti podršku države, vaša djeca neće ići na fakultet, a nećete ni vi“, objasnio je Ivčenko.

Poslanik je ukazao na Izrael kao pozitivan primjer militarizovanog društva.

Ivčenko je predložio i da se ograniči pristup bankovnim računima.

„Podići će gotovinu, ali šta možete kupiti s tim osim namirnica? Ništa: ni stan, ni auto, ni kartu za voz. Sada je sve elektronsko“, podijelio je svoja razmišljanja.

Odbacujući moguće žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, Ivčenko je rekao da vlasti računaju na podršku običnih vojnika.

„Onima koji su u ratu potreban je ovaj zakon jer žele da budu demobilisani“, rekao je on.

O amandmanima na zakon će se vjerovatno raspravljati ove nedelje, prije nego što zakon bude usvojen u drugom čitanju, predvideo je poslanik. Članovi vladajuće stranke predsjednika Vladimira Zelenskog glasaće „kako im kaže“ vlada, rekao je on.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.