Kijev: Više desetina Ukrajinaca se udavilo bježeći u zemlje EU zbog mobilizacije

0

Još jednom naglašavamo opasnost po život i zdravlje u vezi sa ilegalnim prelaskom državne granice, poručili su graničari

Najmanje 45 Ukrajinaca poginulo je dok su pokušavali da pobjegnu iz zemlje u EU, saopštila je Državna granična služba. Većini muškaraca između 18 i 60 godina zabranjeno je da napusti Ukrajinu zbog mobilizacije koja je u toku.

Samo u maju potvrđeno je da se deset osoba udavilo u rijeci Tisi, koja teče od jugozapadne granice Ukrajine preko Rumunije, Mađarske, Slovačke i Srbije.

U objavi na društvenim mrežama, granična služba je navela da su dobili više izvještaja o leševima pronađenim u rijekama ili planinskom terenu u oblastima koje se graniče sa EU.

Ljudi su stradali „dok su pokušavali da pređu prirodne prepreke“ tokom pokušaja da pobjegnu iz zemlje, navela je agencija. Većina je stradala pri prelasku rijeka.

Granična služba je upozorila i da oni koju pokušavaju da pobjegnu iz Ukrajine osim „prirodnih prepreka“ moraju da se izbore i sa divljim životinjama, uključujući i medvede.

„Još jednom naglašavamo opasnost po život i zdravlje u vezi sa ilegalnim prelaskom državne granice! Ne tjerajte svoje rođake da žive sa sramnim sjećanjima na vas“, saopštila je služba.

Prelazak Tise postao je jedan od najpopularnijih načina da potencijalni vojni obveznici izbjegnu regrutaciju. List „RBK-Ukrajina“ napominje da ovaj trend u nastajanju označava pomak u odnosu na ranije mjesece kada su Ukrajinci pokušavali da napuste zemlju sa lažnim dokumentima.

Kampanju mobilizacije Ukrajine, koja je najavljena ubrzo nakon početka sukoba sa Rusijom, remete izbjegavanje Ukrajinaca da se dobrovoljno prijave za front i korupcija. Kijev je ovog proljeća značajno pooštrio mobilizaciju i spustio starosnu granicu sa 27 na 25 godina.

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov izjavio je prošle sedmice da je Ukrajina izgubila više od 35.000 vojnika samo u maju. Ranije ovog mjeseca Moskva je procjenila gubitke Kijeva od početka 2024. na preko 111.000 ljudi.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.