Kijev: Ruske snage više oblasti napale sa 20 dronova, oboreno 14

0

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je ruska vosjka noćas napala sa 20 bespilotnih letjelica “šahed” iranske proizvodnje od kojih je oboreno 14, prenosi agencija Unijan.

Dodaje se da su u napadu učestvovale i tri balističke rakete “iskander-M“.

Prema navodima Južne vojne komande, jedna osoba je povrijeđena i oštećena su poljoprivredna skladišta i prodavnica u Nikolajevskoj oblasti gdje je oboreno pet dronova.

Navodi se da su meta napada bile i Zaporoška, Dnjepropetrovska, Kirovogradska i Harkovska oblast.

Borbe u više oblasti

Borbe u Ukrajini tokom prethodnog dana vođene su u Dnjepropetrovskom regionu, a sukobi su se vodili i u Harkovu i Hersonu, na istoku i jugu zemlje. Sa druge strane, više od 10 bespilotnih letjelica ukrajinskih oružanih snaga napalo je Belgorodsku oblast u protekla 24 sata, pri čemu je više od 120 granata ispaljeno na gradove i sela u pograničnom regionu. Napadi su prijavljeni i na Krimu, koji je pod ruskom kontrolom.

Kijev je saopštio da je od početka godine izvršeno više od 330 raketnih napada i 600 udara borbenim dronovima na ukrajinske položaje. Zbog toga je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na formiranje “vazdušnog štita” koji bi zaštitio zemlju od raketa i napada dronovima. Vazdušna odbrana je, kako je rekao, uz sajber ratovanje, glavni ukrajinski prioritet.

Bolju PVO odbranu želi i Rusija.

Zbog učestalih ukrajinskih napada na ruske gradove i energetsku infrastrukturu, Rusija će povećati proizvodnju raketa za protivvazdušnu odbranu, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Dok traju borbe, zvaniničnici Evropske unije i dalje tvrde da će pregovori o 50 milijardi eura planirane pomoći za Ukrajinu do 2027. biti teški, a potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj navodi da će bezbjednost Evrope biti dovedena u pitanje u slučaju da “Vladimir Putin pobijedi u ratu u Ukrajini”.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov naveo je da su ultimatumi Zapada o rješavanju ukrajinske krize neprihvatljivi, jer, kako je ocijenio, “nemaju nikakvu perspektivu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.