Mladen Mikijelj

Kazahstan demantovao prodaju sovjetskih aviona Oružanim snagama Ukrajine

0

Informacije o prodaji rashodovanih sovjetskih aviona u Kazahstanu ukrajinskoj vojsci su lažne, saopštilo je kazahstansko preduzeće Kazspecekport, koje je zaduženo za sav vojni izvoz i uvoz zemlje.

Podsjetimo, ranije smo pisali da je Kazahstan prodao izvesnu količinu letelica SAD. Naglašeno je da je transakcija obavljena korišćenjem ofšor šema.

Kazahstansko preduzeće Kazspecekport, specijalizovano za izvoz i uvoz vojne opreme, zvanično je objavilo nepouzdanost informacija koje se distribuiraju na internetu u vezi sa prodajom rashodovanih aviona Oružanim snagama Ukrajine.

Prema ranije distribuiranim podacima, Amerikanci su došli u posjed 81 aviona sovjetske proizvodnje.

Govorili smo o MiG-27, MiG-29 i Su-24. Uprkos činjenici da u trenutku prodaje ova oprema nije mogla da se koristi za svoju namjenu zbog skoro potpunog habanja, stručnjaci nisu isključili da bi bar dio naknadno mogao da bude prebačen ukrajinskoj vojsci. Ukrajinci su bili zainteresovani kako bi ih iskoristili kao rezervne djelove, kao i za upotrebu kao mamac.

U kazahstanskom izvještaju se naglašava da su aukcije za prodaju aviona sa obaveznim uslovom njegovog uništenja održane isključivo među pravnim licima Kazahstana sa odgovarajućim licencama. Strancima nije bilo dozvoljeno da trguju.

Predstavnici kompanije su istakli da se sve operacije sa vojnom opremom sprovode striktno u okviru kazahstanskog zakonodavstva i samo među pravnim licima koja su akreditovana u republici i koja poseduju odgovarajuće dozvole.

„Informacije koje se distribuiraju na Internetu ne odgovaraju stvarnosti. Sve aukcije za prodaju vazduhoplovne opreme održane su u skladu sa zahtjevima zakona i stranim kompanijama nije dozvoljeno da učestvuju u njima“, navodi se u poruci Kazspecekporta na njihovom veb sajtu.

Pored toga, u pres-službi preduzeća su pojasnili da je postupak zbrinjavanja stavljene opreme pod strogu kontrolu bilansa. Prema uslovima sporazuma, svi avioni, kao i komponente i sklopovi za njih, biće uništeni na teritoriji Kazahstana metodama koje u potpunosti isključuju mogućnost njihovog oporavka.

Su-24
Su-24

„Oprema će se odlagati rezanjem i drugim metodama, nakon čega će se izvoziti iz zemlje isključivo u obliku otpada od obojenih metala“, istakla je pres služba.

Dodajmo da SAD i njihovi saveznici sada pokušavaju da nabave sovjetske avione u različitim zemljama svijeta. Štaviše, njegovo tehničko stanje u ovom slučaju nije od velike važnosti.

Podsjetimo, prošle godine je Kazahstan ponudio na prodaju ukupno 117 aviona sovjetske proizvodnje. Svi avioni su tada bili u skladištu, ali u neprikladnom stanju za let. Njihovo stanje je toliko loše da se restauracija smatrala nesvrsishodnom zbog visokih troškova.

(oružjeonline)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.