Katarsko ministarstvo: Ljekovi stigli taocima u Gazi

0

Ljekovi poslati u Gazu, u okviru sporazuma postignutog uz posredstvo Katara i Francuske, stigli su taocima koje drži islamistički pokret Hamas, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara.

Katar je dobio potvrdu od Hamasa o prijemu isporuke ljekova i o početku njihove raspodjele taocima kojima treba da stignu, rekao je portparol ministarstva Madžed al Ansari.

Isporuka ljekova i humanitarne pomoći za civile u pojasu Gaze ušla je na palestinsku teritoriju u zamjenu za dostavljanje potrebnih ljekova taocima, rekao je portparol u izjavi za zvaničnu katarsku novinsku agenciju QNA.

Iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopšteno je da je ta objava direktan rezultat insistiranja Netanjahua da dobije dokaz da su ljekovi stvarno stigli do talaca.

Francuska i Katar koji su vodili pregovore Izraela i Hamasa objavili su prošlog mjeseca da je postignut dogovor o isporuci ljekova taocima i humanitarne pomoći pojasu Gaze koja je pod opsadom.

Tada je rečeno da 45 talaca treba da dobije ljekove, poslije njihove isporuke u bolnicu u Rafi, gdje će biti predati Crvenom krstu.

Katar sa Egiptom i SAD, glavnim saveznikom Izraela, vodi napore posredovanja od početka rata 7. oktobra prošle godine.

Tokom jednonedjeljnog primirja krajem novembra oslobođene su desetine talaca u zamjenu za oslobađanje palestinskih zatvorenika koji su držani u Izraelu.

Portparol je dao uvjeravanja da Katar namjerava da nastavi „napore posredovanja sa regionalnim i međunarodnim partnerima“, posebno oko „razmjene zatvorenika i talaca, humanitarnih aspekata i medicinske evakuacije“.

U Kataru, koji ima najveću američku vojnu bazu na Bliskom istoku, se nalazi poitički biro Hamasa i vođa tog islamističkog palestinskog pokreta Ismail Hanijeh.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.