“Kao mlad, šansu trebam sad” – zajedno odaberimo i budimo vjetar u leđa mladim bendovima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji će zasvirati na pozornici XV Bedem festa u Nikšiću

0

Na javnom pozivu za prijavu mladih bendova za učešće na 15.izdanju Bedem festa koji smo raspisali u saradnji sa Omladinskim resursnim centrom iz Tuzle, u sklopu projekta „We can do it together“ koji je finansiran na prvom pozivu Fonda za kulturu mladih Zapadnog Balkana i koji finansira njemačko Savezno ministvarstvo vanjskih poslova a sprovodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), nakon pažljivog pregledanja pristiglh prijava, u dalju fazu idu bendovi: Infantry, Petrikor, Prizma, Roba bez greške, Senad Dana Uzalud, Šarđun, Jelene, Breed i Azilanti iz Crne Gore kao i mladi bendovi Mustang, Skhizma, Klapan i Deminutiv iz Bosne i Hercegovine.

„Nakon pristiglih prijava i pažljive selekcije sačinili smo konačnu listu prijavljenih bendova koji su ispunili pravila poziva. Ujedno,  otvaramo glasanje kojim svim ljudima omogućavamo da odaberu bend po svom izboru i ukusu. Glasanje će trajati zaključno sa 10.julom do 23:59 časova. Svi koji to žele mogu glasati za svog favorita putem linka https://bedemfest.com/contest/on-the-road-to-15th-bedem-fest/

Jedan mladi bend iz Crne Gore i jedan mladi bend iz Bosne i Hercegovine koju budu imali najviše glasova nastupiće na Bedem festu, uz obezbjeđenu nadoknadu putnih troškova, smještaj i honorar“, navodi se u zajedničkom Saopštenju.

„Bedem fest od svojih početaka njeguje poseban osjećaj prema mladoj sceni koja je jako važna, pomoću koje i sa kojom zajednički ulažemo dodatne napore da je sačuvamo. Suočavajući se sa ozbiljnim teškoćama, poput recimo nedostatka ili nedovoljnog broja prilika, polako nestaje sa pozornice. Nestankom mlade scene, naši gradovi izgubiće svoj prepoznatljivi identitet, imidž i tradiciju po kojima su bili prepoznatljivi radom generacijama mladih bendova unazad. Nikšić i Tuzla oduvijek su bili prepoznati po mladoj, alternativnoj sceni, koja nažalost, danas nestaje, iz kog razloga smo i raspisali ovaj poziv kako bismo učinili sve što je u našoj moći da je sačuvamo, koristeći reputaciju Bedem festa koji predstavlja mjesto sabiranja i afirmacije mladih ljudi, što će i ostati u budućnosti. To je važna poruka koju šaljemo mladim ljudima da stvaraju, da sviraju, da vjeruju u sebe i da će u Bedem festu uvijek imati iskrenog saveznika u svojim nastojanjima. I ove godine, na Bedem festu nastupiće pobjednički bend partnerskog Bunt rok festivala, sastav Mali Demon iz Beograda. Bedem festom kao platformom povezujemo mlade ljude iz regiona Zapadnog Balkana zajedno njegujući interkulturalnost, razumijevanje, uvažavanje i njegovanje različitosti. Stečena referenca značiće mnogo u razvoju daljih karijera mladih bendova”, ističe Petar Šundić, menadžer projekta.

„Projekat „We can do it tohether“ finansiran je na prvom pozivu Omladinskog kulturnog fonda za mlade Zapadnog Balkana koji sprovodi Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), uz podršku njemačkog Saveznog ministarstva inostranih poslova. Projekat će doprinijeti unapređenju regionalne saradnje kulturnih radnika i omogućiti inovativne načine sprovođenja različitih kulturnih i umjetničkih aktivnosti koje imaju regionalnu komponentu i doprinose interkulturalnom učenju i dijalogu, izgradnji mira”, zaključuje Petar Šundić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.