Kandidat za državnog sekretara SAD traži da ožive savezi protiv Rusije i Irana

0

Sjedinjene Američke Države treba da „ožive“ međunarodne saveze radi suprotstavljanja zemljama kao što su Rusija ili Iran, navodi se u tekstu govora kandidata na dužnost američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, prenose zapadni mediji.

“Možemo da ulijemo energiju našim ključnim savezima – faktoru jačanja našeg uticaja u cijelom svijetu. Svi zajedno smo u mnogo boljoj poziciji za suprotstavljanje prijetnjama koje dolaze od Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, za borbu za demokratiju i ljudska prava. Čak ni jaka zemlja kao što je Amerika ne treba sama da se suočava ni sa jednim velikim izazovom sa kojim se susrecće“, navodi se u govoru Blinkena, prenose mediji.

Blinken takođe smatra da će Amerika na kraju uspjeti da „nadmaši“ Kinu .

“Amerika i dalje ima više mogućnosti nego ijedna druga država na Zemlji da mobiliše druge u ime opšte dobrobiti“, precizira se u govoru.

Kako mediji pišu, Blinken bi danas trebalo da održi govor u komitetu za međunarodne odnose američkog Senata.

Takođe se očekuje da će Senat odobriti kandidaturu Blinkena za dužnost državnog sekretara SAD.

Blinken (58) je inače bio i na mjestu zamjenika savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administraciji.

Radio je u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i u administraciji Bila Klintona, pre nego što je postao šef osoblja za Komitet za spoljne poslove u Senatu SAD, kada je Bajden bio na čelu komiteta, a kratko vrijeme radio je i kao savjetnik za bezbjednost tada potpredsjednika Bajdena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.