Kalezić: Treće mjesto na listi zemalja bivše SFRJ po visini neto plate pokazuje svu uspješnost ekonomske politike Abazović

0

To što je Crna Gora treća na listi zemalja bivše SFRJ po visini neto plate pokazuje svu uspješnost ekonomske politike koju je vodila vlada Dritana Abazovića, rekao je politički analitičar Predrag Kalezić.

On je za portal Dan kazao da su dometi vlade Milojka Spajića u ekonomskoj sferi daleko od obećanog te da je veoma važno da imamo repere u odnosu na koje će sve buduće vlade mjeriti svoju uspješnost.

Crna Gora je treća na listi po visini neto plate među bivšim republikama SFRJ, prema podacima iz januara ove godine koje je objavio Regulated Unidet Europe. Najveće plate su u Sloveniji, a najniže u Sjevernoj Makedoniji.

Kalezić smatra da je dobra pozicija Crne Gore na ovoj listi zapravo pokazatelj da je prethodna vlada vodila dobre ekonomske politike.

– Treba pošteno reći da su ovako dobri ekonomski efekti postignuti za zemana Abazovićeve vlade i to prosječna neto zarada od 819 evra,bruto 1.024 evra,što je treća prosječna zarada u regionu, odmah iza susjeda koji su u Evropskoj uniji. Osim toga treba biti jako korektan pa potvrditi da je u odnosu na do tada godinama netaknutu vrijednost minimalne penzije Abazovićeva vlada povećala istu sa 147 evra na 253 evra. Za vrijeme brojnih Đukanovićevih vlada ove su cifre bila daleki horizont- kazao je Kalezić i dodao da se manjinska vlada koju je vodio Abazović najmanje se zadužila u istoriji.

Prema njegovim riječima, raduje činjenica da smo ipak za koplja ispred ostalih zemalja u regionu i dodaje da je pred budućim vladama obaveza da životni standard projektuju na zdravim osnovama i realnim održivim parametrima.

– Efekte rada vlade Spajića, zapravo ćemo tek moći da mjerimo nakon što protekne godinu dana do kada su oročena, čini se dosta neoprezno i brzopleto data obećanja. Osim povećanja minimalnih penzija, koje su opet ostavile tragove i naznake realne diskriminacije ostalih grupa penzionera, te brojnih upitnosti oko ostvarenih zaduženja, više su nego skromni dometi Spajićeve vlade u ekonomskoj sferi i jako je daleko su od obećanog – kazao je Kalezić.

On je istakao da će egzaktnost ekonomskih tokova pomoći da se veoma precizno detektuju rezultati rada svih budućih vlada, kako politika sa njima ne bi mogla kalkulisati.

– Upoređivanje rezultata svih nadolazećih vlada sa rezultatima Abazovićevog tima jasno će crnogorskim građanima pokazati uspješnost delanja, pa će građani moći da percipiraju domete tih vlada i ostaju imuni na opasno djelovanje populista- zaključio je Kalezić.

(Portal Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.