Mladen Mikijelj

Kako se saveznici pripremaju za mogući povratak Donalda Trampa

0

Njemačka vodi kampanju šarma unutar Republikanske stranke. Japan priprema osobu koja zna kako da komunicira sa Trampom. Zvaničnici vlade Meksika razgovaraju sa Trampovim timom. A Australija radi na donošenju zakona kako bi osigurala da njene vojne veze sa SAD budu otporne na Trampov uticaj.

Saveznici SAD širom svijeta preduzimaju korake da zaštite ili unaprijede svoje interese u slučaju povratka bivšeg predsjednika Donalda Trampa na vlast na novembarskim izborima, na kojima ima jednake šanse prema nedavnim anketama u ključnim državama.

Oni žele da izbjegnu “hladan tuš” koji im je Trampova politika “Amerika na prvom mjestu” priredila prošli put, što je uključivalo trgovinske ratove, potrese u bezbjednosnim savezima, obračun s imigracijom i povlačenje iz globalnog sporazuma o klimi.

Rojters je razgovarao sa diplomatama i vladinim zvaničnicima na pet kontinenata o pripremama za scenario Tramp 2.0. Otkrio je da meksički zvaničnici razmatraju postavljanje novog ministra spoljnih poslova koji je vješt sa Trampom, ulogu jednog australijskog izaslanika u žurbi da zaštiti sporazum o podmornicama, te razgovore njemačkog zvaničnika s republikanskim guvernerima.

Neki strani lideri kontaktirali su Trampa direktno uprkos riziku da iziritiraju njegovog izbornog protivnika, demokratskog predsjednika Džoa Bajdena. Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije nedavno je nazvao Trampa, rekao je izvor upoznat sa razgovorom. A premijer Mađarske i predsjednik Poljske su se nedavno lično sastali sa njim.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron takođe je ovog mjeseca razgovarao s Trampom u njegovom ljetovalištu na Floridi. On je novinarima u Vašingtonu nakon toga rekao da je njihov sastanak bio privatna večera na kojoj su razgovarali o Ukrajini, ratu u Izraelu i Gazi, i budućnosti NATO-a.

Bijela kuća je uputila Rojters na izjave portparolke Karin Žan-Pjer, koja je rekla da sastanci poput onog koji je održao Kameron nisu neuobičajeni. Odbila je da odgovori na pitanja o Trampovom sastanku s Orbanom ili saudijskom pozivu, o čemu je prvi put izvijestio “Njujork tajms”.

Kancelarija za medije saudijske vlade i Trampova kampanja nisu odgovorili na zahtjev za komentar o pozivu.

Tramp tekst
foto: Rojters

Iz kampanje je saopšteno da je raspravljao o bezbjednosnim pitanjima sa svakim od evropskih lidera, uključujući predlog poljskog predsjednika Andžeja Dude da članice NATO-a troše barem tri odsto bruto domaćeg proizvoda na odbranu. Trenutno, njihov cilj je da izdvoje makar dva odsto.

Džeremi Suri, istoričar na Univerzitetu Teksas, kazao je da su sastanci između kandidata i diplomata normalni, ali je istakao da misli da su Trampov sastanak s Orbanom i telefonski razgovor sa Saudijcem Mohamedom Bin Salmanom neuobičajeni.

Trampov savjetnik Brajan Hjuz je rekao: “Sastanci i pozivi svjetskih lidera odražavaju priznanje onoga što već znamo ovdje kod kuće. Džo Bajden je slab, i kada predsjednik Tramp bude položio zakletvu kao 47. predsjednik Sjedinjenih Država, svijet će biti sigurniji, a Amerika će biti prosperitetnija”.

Kampanja nije detaljno odgovorila na pitanja o drugim otkrićima u ovoj priči, ali je portparolka kampanje Karolin Levit rekla: “Saveznici Amerike se s nestrpljenjem nadaju da će predsjednik Tramp biti ponovo izabran”.

Njemačka diplomatija zaobilaska

Većina nastojanja da se stupi u kontakt sa Trampom je manje direktna od susreta s kandidatom.

Njemačka gradi mostove s Trampovom republikanskom bazom na državnom nivou, podsjećajući partijske zvaničnike da snažno ulaže u američku industriju.

Imajući na umu da je Tramp prijetio tarifma za njemačku autoindustriju dok je bio predsjednik, a sada želi da uvede minimalnu tarifu od 10 odsto na sve uvoze ako se vrati na funkciju, Njemačka koristi transatlantskog koordinatora kako bi se pripremila za scenario Tramp 2.0.

Trampove pristalice ispred sudnice u Njujorku
Trampove pristalice ispred sudnice u Njujorku (foto: Rojters)

Kao koordinator, Majkl Link vodi ono što Berlin naziva “diplomatijom zaobilaska”, obilazeći SAD uzduž i poprijeko, ciljajući ključne države u kojima je Njemačka značajan investitor.

“Bilo bi izuzetno važno, ako bi Donald Tramp bio ponovo izabran, da spriječimo kaznene tarife koje planira na robu iz EU”, izjavio je za Rojters.

On je rekao da je razgovarao s republikanskim guvernerima Oklahome, Arkanzasa, Alabame i Indijane. Na svakom od tih susreta, on objašnjava zašto dobri trgovinski odnosi podupiru prisustvo Njemačke u SAD-u. Najveći izvoznik američkih automobila je BMW, a Njemačka tvrdi da zapošljava 860.000 Amerikanaca direktno i indirektno.

Link se takođe sastao s demokratskim zvaničnicima, ali lobiranje kod onih koji mogu uticati na Trampa je njegov prioritet.

Rojters nije mogao da utvrdi da li je Tramp svjestan pristupa Berlina.

Lica bliska Trampu

U Meksiku, vladini zvaničnici se sastaju s ljudima bliskim Trampu u vezi sa pitanjima migracija i krijumčarenja sintetičkog opioida fentanil u SAD. To su pitanja oko kojih bi Meksiko mogao da se suoči s većim pritiscima SAD u još jednom Trampovom mandatu, prema riječima dva izvora iz Meksika.

Tramp je rekao da će narediti Pentagonu “da adekvatno koristi specijalne snage” za napad na vođstvo kartela i infrastrukturu, što vjerovatno ne bi dobilo blagoslov meksičke vlade.

Tramp pozdravlja pristalice na skupu u Pensilvaniji
Tramp pozdravlja pristalice na skupu u Pensilvaniji (foto: Rojters)

Meksički zvaničnici su takođe razgovarali o sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji je posljednji put izmijenjen tokom Trampovog predsjedništva 2020. i koji bi trebalo da prođe novu reviziju 2026, dodali su izvori. Tramp je u nedavnim javnim izjavama pohvalio svoje izmjene tog sporazuma.

Pokazujući koliko su važni lični odnosi pod Trampom, vladajuća partija Meksika razmatra alternative kandidatima za sljedećeg ministra spoljnih poslova u zavisnosti od toga čija pobjeda bude izvjesnija, Trampova ili Bajdenova, rekla su dva upućena izvora.

Predsjednički izboru u Meksiku se održavaju u junu. Ako pobijedi kandidatkinja vladajuće partije Klaudija Šejnbaum, kao što se trenutno očekuje, ona bi stupila na dužnost u oktobru, mjesec dana prije američkih izbora. Ako ankete budu ukazivale na Trampovu pobjedu, ona će vjerovatno izabrati Marsela Ebrarda za svog ministra spoljnih poslova, rekli su izvori.

Ebrard je bio meksički ministar spoljnih poslova za vrijeme Trampovog predsjedništva i kod kuće je generalno smatralo da je se dobro snalazio u odnosima s administracijom.

Prema sadašnjim istraživanjima ishod predsjedničkih izbora u SAD biće neizvjestan
Prema sadašnjim istraživanjima ishod predsjedničkih izbora u SAD biće neizvjestan (foto: Rojters)

Iz kampanje Šejnbaumove je saopšteno da ona još nije spremna da saopšti svoj izbor. Ebrard nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Japanski “šaptač Trampu”

Da bi ojačao diplomatsku saradnju sa Trampovim timom, Japan se priprema da angažuje Sunaoa Takaoa, prevodioca koji se školovao na Harvardu, a koji je pomogao bivšem premijeru Šinzu Abeu da se zbliži s Trampom tokom partija golfa.

Još jedan bivši premijer Japana, Taro Aso, sastao se s Trampom u Njujorku u utorak, prema riječima jednog zvaničnika kampanje.

Najbliži saveznik Amerike u Aziji brine da bi Tramp mogao obnoviti trgovinski protekcionizam i tražiti više novca za održavanje američkih snaga u Japanu, kažu zvaničnici vlade.

Britanska Laburistička stranka, sada u opoziciji, ali snažan favorit za pobjedu na izborima koji se očekuju do kraja godine, možda će imati teži zadatak u izgradnji dobrih odnosa sa Trampovom administracijom.

Potencijalni ministar spoljnih poslova laburista, Dejvid Lami, jednom je napisao u časopisu “Tajm” da je Tramp “mrzitelj žena, neonacistički sociopata”. Lami sada radi na izgradnji odnosa s republikancima, rekao je zvaničnik laburista.

Lami se sastao s republikanskim figurama koje se smatraju kandidatima za uloge u Trampovom kabinetu, uključujući Majka Pompea, bivšeg državnog sekretara SAD pod Trampom, rekao je zvaničnik laburista.

Lami je odbio intervju, ali je rekao da mnogi britanski političari kritikuju Trampa i da će zastupati britanske interese kao ministar spoljnih poslova bez obzira na to ko je u Bijeloj kući.

Tramp tekst
foto: Rojters

Viktorija Kouts, bivša zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost tokom Trampovog mandata, rekla je da bi pobjeda laburista mogla značiti težak period za odnose između SAD i Ujedinjenog Kraljevstva ako Tramp pobijedi, navodeći “ličnu zlobu” laburista.

Pompeov predstavnik je odbio da komentariše.

Anksioznost na južnoj hemisferi

Australijski ambasador u SAD-u, Kevin Rad, nedavno je izazvao Trampov gnjev zbog prošlih kritika na račun bivšeg predsjednika.

U jednom televizijskom intervjuu prošlog mjeseca, Tramp je rekao da je čuo da je Rad, bivši premijer, “malčice nepristojan” i da: “Ako je uopšte neprijateljski nastrojen, neće tu dugo biti”.

Australijska ministarka spoljnih poslova Peni Vong je branila Rada, rekavši da će on ostati ambasador ako Tramp ponovo osvoji vlast.

Iza kulisa, Rad pokušava da zaštiti od Trampa ključni odbrambeni sporazum, rekao je jedan diplomatski izvor iz Australije.

Bajdenova administracija se saglasila da pomogne Australiji da napravi prvi korak ka razvoju flote nuklearnih podmornica prodajom Kanberi tri do pet jurišnih podmornica klase Virdžinija.

Rad je podstakao Kanberu da brzo djeluje na usvajanju zakona koji je približava američkim standardima kontrole naoružanja i osnuje specijalno tijelo za nuklearnu bezbjednost, u nadi da će to otežati Trampu da raskine sporazum, rekao je taj izvor.

Ambasada je odbila da komentariše. Kanbera nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Majkl Šubridž, iz australijske Strateške analize, rekao je da bi Trampova “Amerika na prvom mjestu” Trampa i dalje mogla poništiti dogovor.

“Svi uslovi su tu da Tramp može reći, ‘Američka mornarica nema dovoljno, pa stoga Australija nedobija ništa’”, rekao je ovaj vojni stručnjak.

Rojters nije mogao da utvrdi koje je Trampovo mišljenje o ovom pitanju. On nije izrazio nikakvu zabrinutost povodom sporazuma tokom kampanje.

Diskretni pristup Južne Koreje

Jedan od tihih načina na koji američki saveznici mogu uticati na Trampa je putem lobista, posebno ako žele da budu diskretni.

Bivši zvaničnik vlade Južne Koreje, sada baziran u Vašingtonu, rekao je da Bajdenova administracija pažljivo posmatra strane vlade i da Seul više voli da u Trampovo razmišljanje pronikne putem lobističkih firmi na “diskretan način”.

Lobistička četvrt Vašingtona vrvi od Južnokorejaca koji se trude razumiju Trampove stavove o trgovini i investicijama, uključujući to šta bi se desilo s Bajdenovim Zakonom o smanjenju inflacije (IRA), rekao je jedan zvaničnik južnokorejske vlade.

Predsjednički kabinet Južne Koreje nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar. IRA podržava vraćanje proizvodnje u zemlju i energetsku tranziciju. Tramp takođe podržava premještanje proizvodnje, ali ne i Bajdenovu inicijativu za prelazak s fosilnih goriva na zelenu energiju.

Neki američki saveznici koriste lobiste povezane s Trampom, uključujući firmu “Balard partners”, koju vodi Brajan Balard, lobista iz Floride koji je tražen zbog bliskih veza s Trampom.

Među klijentima Balarda su Japan i Demokratska Republika Kongo, prema navodima te firme i američkim podacima o prijavama. Firma je odbila da otkrije ostale klijente.

“Mnogi članovi naše firme su dugogodišnji saveznici bivšeg predsjednika”, rekao je Džastin Sejfi, partner Balarda.

Ministarstvo spoljnih poslova Japana je saopštilo da traži savjete i podršku od širokog spektra stručnjaka. Odbilo je da komentariše odnos s Balardom. Kongo nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

 

(Reuters/ Priredila: A. Šofranac/Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.