Kako riješiti novonastalu problematiku finansiranja televizija

0

Piše: Fidelity consulting

Današnji post je osvrt na novonastalu problematiku u vezi finansiranja televizija u Crnoj Gori.

Prvo, treba naglasiti da je RTCG značajno unaprijedila kvalitet svog programa, što je vidljivo kroz povećanje gledanosti i rastu povjerenja u javni servis. Posljedično, povećano je i interesovanje kompanija za reklamiranje na RTCG, što nas dovodi do ključnog izazova – održivosti komercijalnih televizija u slučaju dodatnog prihoda od marketinga u „prime time“ za javni servis.

Drugo, analizom finansijskih izvještaja komercijalnih televizija za 2023. godinu, konstatuje se da je njihov ukupan prihod iznosio 8,9 miliona eura, dok su zabilježile gubitak od 900.000 eura. S druge strane, RTCG je za 2024. godinu iz budžeta predviđena dotacija od 18,7 miliona eura, što je otprilike dvostruko više od ukupnih prihoda komercijalnih televizija, što govori da je tržite oglašivača na komercijlanim televizijama „plitko“ u odnosu budžet RTCG

Treće, treba istaći da je digitalizacija javnog servisa, sa investicijama u osnovna sredstva od oko 15 miliona eura, takođe finansirana iz budžeta. Ovo značajno ulaganje je ojačalo RTCG i dalo joj komparativnu prednost u odnosu na komercijalne televizije koje same finansiraju svoje kapitalne investicije.

Četvrto, prema finansijskom planu za 2024. godinu, RTCG očekuje prihode od marketinga u iznosu od 1,45 miliona eura, što predstavlja 20% ukupnih prihoda svih komercijalnih televizija. S druge strane, komercijalne televizije bilježe gubitak od 873.000 eura.

Peto, zbog veličine tržišta, komercijalne televizije mahom zavise od nekoliko velikih privatnih oglašivača koji mogu smanjivati budžete i na taj način uticati na smanjenje kvaliteta rada komercijalnih televizija.

Šesto, nisu dobre iznenadne izmjene zakonskih rješenja koji utiču na predvidljivost poslovnog ambijenta, posebno u gore opisanom kontekstu.

Imajući u vidu navedeno, predlog za finansiranje medija može biti sljedeći: država Crna Gora treba povećati svoju budžetsku dotaciju RTCG za iznos koji će ostvariti kroz prihode od marketinga u „prime time“, kako bi se omogućio nastavak prihoda komercijalnih televizija a čime bi se riješila trenutna situacija koja na duži rok ugrožava poslovanje privatnih komercijalnih televizija.

Na ovaj način bi se očuvala finansijska stabilnost RTCG, dok bi se komercijalnim televizijama omogućila dugoročna stabilnost i predvidljivost u poslovanju.

Ili kako se kaže: win-win za svakoga.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.