Kako izraelska vojska ponižava zarobljene Palestince: Skidaju ih do donjeg veša i utovaraju u vojna vozila

0

Slike iz Gaze koje su juče kružile društvenim mrežama pokazuju kako izraelska vojska masovno privodi palestinske muškarce.

Privedeni muškarci su bili primorani da se skinu do donjeg veša, kleknu na zemlju, stave poveze na očima i uđu u tovarni prostor vojnog vozila.

Tačne okolnosti hapšenja i datum kada se to dogodilo nisu jasni, ali su identitet nekih od uhapšenih potvrdile kolege ili članovi porodice. Neki od muškaraca su civili za koje se ne zna da su povezani sa militantnim grupama, rekli su za CNN rođak jednog i poslodavac drugog pritvorenog muškarca.

Evro-mediteranski monitor ljudskih prava objavio je jednu od slika pritvaranja. Organizacija je objavila u objavi na svojoj veb stranici da je „izraelska vojska pritvorila i teško zlostavljala desetine palestinskih civila“.

– Euro-Med Monitor je primio izvještaje da su izraelske snage pokrenule nasumična i proizvoljna hapšenja raseljenih lica, uključujući ljekare, akademike, novinare i starije muškarce – navodi se u saopštenju.

Izraelske odbrambene snage odbile su da komentarišu slike za CNN. CNN je geolocirao neke od slika koje su snimljene u Beit Lahiji, sjeverno od grada Gaze. Izraelski mediji, ne navodeći izvor, opisali su slike kao predaju pripadnika Hamasa.

Novinar je pitao portparola ID Daniela Hagarija o kontroverznim slikama tokom jučerašnje konferencije za štampu.

– Videli smo slike mnogih zatvorenika, terorista Hamasa, koje je ID uhapsila tokom kopnenih operacija – rekao je novinar.

– Istražujemo i provjeravamo ko ima veze sa Hamasom, a ko nije. Sve ih hapsimo i ispitujemo. Nastavićemo da demontiramo svako od ovih uporišta dok ne završimo – odgovorio je Hagari.

Arapski mediji su u jučerašnjem saopštenju za javnost prenijeli da je među privedenima jedan od dopisnika i nekoliko članova njegove porodice.

Izraelska okupaciona vojska je u četvrtak uhapsila novinara i direktora kancelarije The Nev Arab u Gazi, našeg kolegu Dijau Al-Kalota, zajedno sa njegovom braćom, rođacima i drugim civilima“, naglasili su oni.

– Okupatori su namjerno terali stanovnike Gaze da se skinu, pretresali ih i ponižavali kada su uhapšeni, prije nego što su ih odveli na nepoznatu destinaciju, kako su nam tamo rekli. Kruže slike i video snimci na kojima se vidi kako vojnici hapse desetine stanovnika Gaze zločinačkom i ponižavajućom metodom – dodaju.

Husam Kanafani, glavni urednik The Nev Araba, potvrdio je da se Al-Kahlot i njegova porodica i dalje vode kao nestali.

„Učinićemo sve što je moguće da u saradnji sa međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave pravima i slobodama novinara u svijetu utvrdimo gdje se nalazi naš kolega Dia i što prije ga pustimo na slobodu“, najavio je on.

CNN je razgovarao sa Hanijem al-Madhunom, rođakom ostalih pritvorenih muškaraca.

– Izraelske snage su stigle na ulicu i pozvale sve muškarce da izađu, a oni su poslušali. Ova kuća je bila njihovo utočište nakon što su naša dva doma uništena –  rekao je Al-Madhun.

On je potvrdio da je u kontaktu sa svojom sestrom, koja se trenutno nalazi u Gazi. Napomenuo je da je na jednoj od fotografija prepoznao svog rođaka Abuda, a na snimku je video svog brata Mahmuda. On tvrdi da je Mahmud trgovac, a Aboud „pomaže ocu u građevinarstvu“.

(Informer)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.