Kako će se ukidati mjere u Srbiji: Prvo će proraditi tržni centri, a na kraju škole

0

Kad počnu da se ukidaju mjere koje je država uvela tokom vanrednog stanja i borbe protiv virusa korone, najprije će početi da rade tržni centri, a na kraju će biti otvorene škole i obrazovne ustanove.

To je izjavio za Sputnjik pulmolog Branimir Nestorović, član Kriznog štaba za suzbijanje virusa korona. On kaže da se ne zna precizno kad će mjere biti ukidane, ali ukazuje da oko dva meseca traje intezivan epidemijski period. On očekuje da će, svakako, tokom maja neke mjere biti ukinute.

„Mi smo 6. marta imali prvi slučaj zaraze, tako da očekujemo da od prvog maja cijeli proces bude jako niskog intenziteta. Ali, uvijek mora da se bude oprezan sa ukidanjem mera. To ne smije prebrzo kako se ne bi desio neki eksces na samom kraju“, upozorava pulmolog.

Redosled ukidanja mjera – od tržnih centara do škola

Nestorović ističe da će mjere početi da se ukidaju onog momenta kad počne da opada broj novozaraženih. To neće biti prije Uskrsa, ali bi moglo eventualno da se očekuje u danima posle praznika.

„Mjere će biti ukidane onim redosledom kako su i uvođene. Prvo će vjerovatno biti ukinuta zabrana rada tržnih centara, kafića, ali, naravno, uz poštovanje mjera razmaka od dva metra između stolova. Onda dalje, jedno po jedno, i na kraju će početi da rade i škole. To je uvijek na kraju“.

Nestorović kaže i da će sa ukidanjem mera morati svakako da se sačeka da prođe 14 dana od poslednjeg vikenda kada je bio policijski čas od 72 sata. Ukoliko tada dođe do naglog pada broja novozaraženih, onda će se i mjere olabaviti.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.