Jovanović za kampanju dao 29 hiljada

0

Lista “Budva naš grad”, koju je predvodio Nikola Jovanović, potrošila je na kampanju za nedavno održane izbore u Budvi oko 29 hiljada eura – pokazuju podaci dostavljeni Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su  rekli da je lista “Budva naš grad” dostavila privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje 31. maja, i da je na njihovoj internet stranici objavljen 4. juna. Međutim, izvještaj nije bio objavljen zasebno, već s Izvještajem o medijskom oglašavanju.

Prema privremenom izvještaju o troškovima kampanje, Jovanovićeva lista je za medijsko oglašavanje dala 17.354 eura, za reklamne spotove i materijal 10.430, a predizborne skupove 1.355 eura.

Kako su “Vijesti” juče objavile, na kampanju za budvanske izbore najviše je potrošila Demokratska partija socijalista (DPS) – 42 hiljade eura, a zatim Pokret Evropa sad (PES) 38 hiljada. Demokrate su potrošile oko 37 hiljada, Građanski pokret (GP) URA oko 25,5 hiljada, a koalicija “Za budućnost Budve” predvođena Mladenom Mikijeljem oko 25 hiljada eura.

Koalicija Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP) utrošila je oko 4,9 hiljada eura, a Crnogorska evropska partija (CEP), samo 281 euro.

Na sajtu ASK-a još nema ni podataka za listu koju je predvodio Božidar Vujičić, a koja nije prešla census.

Za troškove izborne kampanje izdvaja se 0,25 odsto tekućeg budžeta (bez kapitalnog i budžeta fondova). Od toga se 20 odsto raspodjeljuje u jednakim iznosima partijama u roku od osam dana od isteka roka za dostavljanje izbornih lista. Partije koje osvoje mandate dobijaju, srazmjerno broju osvojenih mandata, 80 odsto ukupno opredijeljenog novca.

Prema podacima koje je objavio ASK, za lokalne izbore u Budvi opredijeljeno je ukupno 86.337 eura iz budžeta opštine. Od toga partije učesnice na izborima odmah dobijaju 17.267, dok će im oko 69 hiljada biti podijeljeno prema broju osvojenih mandata. “Cijena” mandata u Budvi je oko dvije hiljade eura, objavio je ASK.

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisano je da se pet dana prije održavanja izbora moraju dostaviti privremeni izvještaji o troškovima kampanje. Izbori u Budvi održani su 26. maja.

Prema preliminarnih rezultatima Opštinske izborne komisije (OIK), izborna lista “Budva naš grad” dobila je podršku 23,91 odsto birača i osvojila devet mandata. Lista “Za budućnost Budve”, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija, Ujedinjena, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija dobila je podršku 25,44 odsto birača i osvojila devet mandata. DPS je dobio 19,94 odsto glasova, odnosno sedam mandata, Demokrate 10,7 odsto i četiri mandata, PES 7,02 odsto i dva mandata, GP URA 4,92 odsto i jedan mandat, lista SDP-a, SD-a i LP-a 4,6 odsto i jedan mandat.

(Vijesti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.