Jemen: Novi napadi SAD-a na Hute

0

Sjedinjene Američke Države(SAD) su izvele novi napad na Hute u Jemenu, potvrdilo je Središnje zapovjedništvo (Centcom).

Centcom je objavio da su američke snage ciljale i pogodile protivbrodske balističke projektile, uključujući četiri protivbrodske rakete koje su „bile spremne za gađanje brodova u Crvenom moru“.

Najnovija akcija dolazi dan nakon zajedničkih američko-britanskih napada na mete Huta.

Reakcija je to na kontinuirane napade Huta koje podupire Iran na vojne i komercijalne brodove u Crvenom moru.

Napadi Huta prisilili su velike brodarske kompanije da izbjegavaju plovidbu tom rutom, što ima uticaj na međunarodnu trgovinu.

Zajednički napadi SAD-a i Velike Britanije u subotu prethodili su ovom napadu, a Huti su obećali odgovoriti na akcije SAD-a i Velike Britanije.

„Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg moralnog, vjerskog i humanitarnog stava podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze i neće ostati nekažnjen i bez odgovora“, rekao je vojni portparol Huta, Jahja Sarea.

Ranije je Bijela kuća upozorila da su vazdušni napadi na mete koje podržava Iran u Iraku i Siriji samo „početak, a ne kraj“ američkog odgovora Iranu.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Suliven rekao je američkim medijima u nedjelju „da će biti još akcija“.

Odgovor je to SAD-a na pogibiju trojice američkih vojnika u napadu dronom na vojnu bazu u Jordanu prošle sedmice.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost u napad dok je militantnagrupa Islamski otpor u Iraku preuzela odgovornost za taj čin, ali SAD sumnjaju i optužuju Teheran da su takve i slične grupe finansirane i naoružavane izravno od strane Irana.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.