Japan proširio sankcije Rusiji: Na listi fizička i pravna lica

0

Japanska vlada proširila je svoje antiruske sankcije, dodajući 11 pojedinaca i 42 organizacije iz Rusije, kao i 11 stranih kompanija iz Indije, Kazahstana, Kine i UAE, saopštila je državni kabinet.

Na objavljenim listama su se, posebno, našli sekretar Centralne izborne komisije Ruske Federacije Natalija Budarina i još pet članova.

Sankcije, koje predviđaju zamrzavanje imovine, pogodile su i šefa korporacije za taktičko raketno oružje Borisa Obnosova, generalnog direktora „Uralvagonzavoda“ Aleksandra Potapova i glavnog projektanta kompanije „Sojuz“ Mkrtiča Okrojana.

Na spisku sankcija našla se i ministarka prosvjete i nauke Zaporoške oblasti Elena Šapurova.

Mere u vidu zamrzavanja sredstava primjeniće se na Istraživački institut za molekularnu elektroniku, fabriku „Mikron“, DOO „Promtehnologija“, DOO „Oboronlogistika“, AD „NPP „Topaz“, AD „Arzamas Instrument-Main-Making Plant Plandina“, AD „Obukhov Plant“ koncerna „Almaz-Antej“, DOO „RSB-grup“ i kompaniju „Redut“.

Japanske sankcije, koje su uvedene u nekoliko faza zbog situacije u Ukrajini, već pogađaju više od hiljadu ljudi i preko 150 organizacija iz Rusije.

Prethodno je zamrznuta imovina „Alfa banke“, „VTB“, „VEB.RF“, „Novikombank“, „Otkritie bank“, „Promsvjazbanke“, banke „Rusija“, „Sberbanke“, „Sovkombanke“, kao i oko 40 drugih organizacija i kompanija.

Osim toga, Japan je odobrio listu robe i tehnologija zabranjenih za izvoz u Rusku Federaciju, koja već sadrži oko 800 artikala.

Konkretno, zabranjen je izvoz automobila vrednih više od 6 miliona jena (oko 43.000 dolara). Od 9. avgusta 2023. zabranjene su i isporuke iz Japana Rusiji automobila na benzin i dizel sa zapreminom motora većim od 1,9 litara, kao i hibridnih automobila.

 

(TASS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.