Japan: Nuklearna elektrana oštećena usled zemljotresa

0

Zemljotres magnitude 5,9 pogodio je Noto u sjevernom Japanu, poslije nekoliko minuta uslijedio je novi magnitude 4,8 a zatim još nekoliko manjih zemljotresa, objavila je Japanska meteorološka agencija. Nije bilo upozorenja na cunami. U zemljotresu je oštećena nuklearna elektrana, ali su zvaničnici rekli da to ne utiče na hlađenje reaktora.

Zemljotresi nijesu napravili veću štetu, ali je srušeno pet kuća koje su bile oštećene u snažnom zemljotresu koji je pogodio taj dio Japana 1. januara i izazvao velika razaranja.

Kuće su srušene u gradu Vadžima, ali nije prijavljena veća šteta ili povrede opasne po život, objavile su lokalne vlasti prefekture Išikiva.

Zvaničnik Japanske meteorološke agencije Satoši Harada rekao je da se vjeruje da su današnji zemljotresi naknadni posle onogmagnitude 7,6 od 1. januara. Seizmička aktivnost se od tada malo smirila, ali Harada je pozvao stanovništvo da bude oprezno posebno blizu zgrada koje su ranije bile oštećene.

Brzi vozovi Šinkansen i ostali željeznički saobraćaj privremeno je prekinut zbog bezbjednosnih provjera ali je većina ponovo nastavila saobraćanje, javila je Zapadna japanska željeznička kompanija.

Nuklearna regulatorna uprava saopštila je da nema neregularnosti u dvije obližnje nuklearne elektrane. Jedna od njih Šika na poluostrvu Noto je zadobila manju štetu, ali zvaničnici su kazali da to ne utiče na funkcije hlađenja dva reaktora.

Elektro kompanija Hokuriku saopštila je da nije bilo prekida struje.

Današnji potresi ponovo su probudili strah među mještanima koji još uvijek saniraju štete nanijete u zemljotresu na Novu godinu.

Obnova je spora u planinskim djelovima poluostrva, i mnoge oštećene zgrade iz zemljotresa 1. januara još nisu popravljene.

 

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.