Japan i Filipini potpisali odbrambeni pakt

0

Japan i Filipini potpisali su danas ključni odbrambeni pakt kojim se dozvoljava raspoređivanje japanskih snaga na Filipinima tokom zajedničkih vojnih vježbi.

Filipini koji su bili pod japanskom okupacijom u Drugom svjetskom ratu sada su u savezništvu sa tom zemljom dok se suočavaju sa sve moćnijom Kinom.

Sporazum o recipročnom pristupu, koji i filipinskim snagama dozvoljava da uđu u Japan radi zajedničkih vojnih vježbi, potpisali su filipinski ministar odbrane Gilberto Teodoro i japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava na ceremoniji u Manili kojoj je prisustvovao predsjednik Ferdinand Markos Mlađi.

Kamikava je potpisivanje odbrambenog sporazuma nazvala „revolucionarnim dostignućem“ koje bi trebalo dodatno da podstakne odbrambenu saradnju između Japana i Filipina.

„Slobodan i otvoren međunarodni poredak zasnovan na vladavini prava je temelj regionalnog mira i prosperiteta. Željeli bismo da blisko sarađujemo sa vašom zemljom kako bismo ovo održali i ojačali“, rekla je ona.

SAD takođe jačaju niz vojnih saveza u Indo-Pacifiku kako bi se bolje suprotstavile Kini. Pretenzije Pekinga prema Tajvanu naveo je veliki broj azijskih država da ojačaju vojni savez sa Amerikom.

Japan i Filipini su ugovorni saveznici SAD i njihovi lideri su održali trilateralne razgovore u aprilu u Bijeloj kući, gdje je američki predsjednik Džozef Bajden podsjetio na „gvozdenu“ posvećenost Vašingtona da odbrani Japan i Filipine.

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.