Jakšić Stojanović: Svjesni smo činjenice da su nastavnici preopterećeni administrativnim poslovima, pa ćemo inicirati rad na izmjenama i dopunama zakonskih i podzakonskih rješenja

0

Svjesni smo činjenice da su nastavnici preopterećeni administrativnim poslovima, pa ćemo inicirati rad na izmjenama i dopunama zakonskih i podzakonskih rješenja koji će omogućiti smanjenje te vrste obaveza i kreiranje adekvatnih uslova za realizaciju onoga što je najznačajnije, a to je kvalitetna realizacija nastavnog procesa i posvećen rad sa učenicima.

To je kazala minstarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović u Skupštini Crne Gore, odgovarajući na pitanja poslanica DPS-a Zoje Bojanić Lalović, koja je pitala o visokom nivou nezadovoljstva nastavnog kadra i to na više nivoa.

Jakšić Stojanović je poručila i da smatra da nije bila loša namjera onih koji su inicirali zakonsko rješenje kojim je dato više ingerencija školskim odborima. Naglasila je da takvo zakonsko rješenje je unazadilo obrazovni sistem i onemogućilo Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija da ima mehanizme kontrole.

“Profesija nastavnika izgubila je na popularnosti, ali se gubi i povjerenje društva u ovaj kadar. Da li ste analizirali sve te aspekte i koje ste korake preduzeli kako bi se njihov položaj popravio”, pitala je Bojanić Lalović, naglašavajući da je poseban aspekt pitanja nasilje nad nastavnim kadrom.

Jakšić Stojanović je saopštila i da Vlada planira i povećanje plata nastavnicima, s obzirom na značaj profesije, ali i organizaciju stručnih obuka u skladu sa savremenim nastavnim tokovima, nagrađivanje mentora učenika koji su osvojili nagrade na državnom i međunarodnim takmičenjima.

Kazala je i da će uspješni mentori dobiti priliku da budu dio zvaničnih delegacija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija tokom studijskih posjeta partnerskim zemljama…

“Sve do sada realizovane, ali i druge aktivnosti koje smo planirali, mogu doprinijeti da se našm kolegama prosvjetnim radnicima, vrati ugled i status u društvu koji zaslužuju”, kazala je Jakšić Stojanović.

Bojanić Lalović se osvrnula i na prošlogodišnji slučaj prepisivanja na eksternim maturskim ispitima, ali i loših rezultata crnogorskih đaka na PISA testiranju. Kazala je da je upoznata sa izmjenama pravilnika za eksterne provjere znanja, ali da to pokazuje i o stanju u prosvjeti, da nastavnici ne vjeruju roditeljima i obratno. Zato je pitala ima li Vlada plan za oporavak obrazovanja. Naglasila je i da je inspekcija tražila razrješenja više direktora škola, ali da su školski odbori to izignorisali.

“Kada su u pitanju zakoni i školski odbori, mislim da ste tu potpuno u pravu. Vjerujem da je namjera onih koji su inicirali ovakva zakonska rješenja bila dobra, ali je činjenica da su ta rješenja unijela potpuni haos u obrazovni sistem. Dodatan problem je što ljude u školskim odborima Agencija za sprečavanje korupcije tretira kao javne funkcionere. U posljednje vrijeme nam se dešava da ne možemo da nađemo ljude koji su raspoloženi da uđu u školski odbor. Drugi problem je što o najvažnijim pitanjima u obrazovanju odlučuju ljudi koji nijesu kompetentni da se time bave”, upozorila je Jakšić Stojanović.

Poslanica PES-a Jelenka Andrić pitala je šta je Ministarstvo uradilo u vezi sa opremanjem škola računarskom opremom, ali i kako planira da riješi problem prevoza đaka sa sjevera.

Jakšić Stojanović je kazala da je, na osnovu ugovora potpisanog u novembru 2023. godine, obezbijeđena računarska oprema u vrijednosti od 6.337.214 eura i to 4.575 računara, 1.133 laptopa, 1.806 televizora, 516 projektora i 445 štampača, koji su instalirani u svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori.

“Na ovaj način je opremljeno 210 učionica i 2.020 kabineta u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori”, naglasila je Jakšić Stojanović.

Istakla je da je Ministarstvo posebnu pažnju u prethodnom periodu posvetilo pitanju prevoza učenika, s obzirom na brojne probleme i izazove na koje su naišli – starost vozila, prevoz djece iz ranjivih grupa, pitanje bezbjednosti…

“Ministarstvo je, na osnovu zahtjeva vaspitno-obrazovnih ustanova za zamjenu vozila za prevoz učenika koji žive u ruralnim predjelima Crne Gore, odnosno u mjestima gdje nema organizovanog javnog prevoza, preduzelo aktivnosti i prikupilo podatake o potrebama škola. Analizirani su podaci o stanju vozila u školama, potrebama za zamjenom postojećih i nabavkom novih vozila. Ministarstvo je u 2024, radi poboljsanja sigurnosti putovanja i smanjenja troškova, obezbijedilo nabavku 26 novih školskih vozila namijenjenih za prevoz učenika sa ruralnih područja, od kojih je 19 manjih autobusa i sedam malih kombija. Vrijednost nabavke je 1.276.331,54 eura. Takođe, Glavni grad je donirao 3 vozila, kao dio inicijative koja se odnosi na unapređenje kvaliteta prevoza naših najmlađih”, kazala je Jakšić Stojanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.