Jakšić-Stojanović: Prosvjetni radnici opterećeni administrativnim obavezama koje ćemo svesti na najmanju moguću mjeru

0

Investiranje u obrazovne institucije prioritet je Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, jer se jedino izgradnjom novih i unapređenjem postojećih kapaciteta mogu stvoriti preduslovi za dalje reforme, poručila je resorna ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

Ona je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati ministarstava zdravlja, nauke, prosvjete i inovacija i rada i socijalnog staranja, kazala da pri preuzimanju resora prosvjete suočila sa brojim problemima, prvenstveno sa neadekvatnom infastrukturom objekata na svim nivoima obrazovanja.

Jakšić Stojanović je rekla da takvo stanje infrastrukture otežava organizaciju nastavnog procesa i njegov kvalitet.

“Iz tog razloga smo definisali da je investiranje u obrazovne institucije naš prioritet, jer jedino ako izgradimo nove škole i vrtiće i unaprijedimo postojeće kapacitete možemo stvoriti nužne preduslove da bi odgovorili bilo kakvim reformama”, istakla je Jakšiš Stojanović.

Ona je rekla da je raspisan tender i da se u narednih deset dana očekuje okončanje procedure u vezi sa projektom rekonstrukcije devet srednjih škola na teritoriji Crne Gore.

“Vrijednost planiranih radova je oko šest miliona eura, a trebalo bi da počnu ovog ljeta”, dodala je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da projekat izgradnje Osnovne škole “Vladimir Nazor”, koji je počeo za vrijeme mandata prethodne vlade, ide boljom dinamikom od planirane i da će nastava u toj obrazovnoj ustanovi početi u februaru naredne godine.

“Ista situacije je kada su u pitanju škola i vrtić u Tivtu, pa očekujemo da ćemo od naredne školske godine učenici boraviti u mnogo uslovnijem prostoru”, dodala je Jakšić Stojanović.

Prema njenim riječima, biće raspisani tenderi za vrtiće u Beranama i Baru, a zatim u Ulcinju i podgoričkom naselju Siti kvart /City kvart/.

“Osim ovih, planirano je raspisivanje konkursa za odabir idejnog rješenja za vrtiće na Zlatici, Starom Aerodromu, blokovima 35 i 36, kao i vrtićima u Bijelom Polju i Plavu”, rekla je Jakšić Stojanović, navodeći da bi time značajno unaprijedili predškolsku infrastrukturu.

Ona je ukazala da je u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva realizovan projekat energetske efikasnosti, i da su završeni radovi na OŠ “Njegoš” u Kotoru, Gimnaziji “25 maj” u Tuzima i Ekonomsko ugostiteljskoj školi u Nikšiću, vrijednosti 5,8 miliona eura.

“Očekujemo okončanje novog tendera koji bi obuhvatio sedam škola iz Bijelog Polja, Berana, Cetinja i Bara”, rekla je Jakšić Stojanović i dodala da vrlo brzo očekuju tender za rekonstrukciju sportske sale u Andrijevici, izgradnju novog vrtića u Nikšiću.

Ona je kao veoma važne projekte na teritoriji Podgorice istakla dogradnju OŠ “Sutjeska” i “Vlado Milić” i izgradnju novog paviljona OŠ “Oktoih”.

“U toku je rekonstukcija OŠ “Oktoih”i narednih dana očekujemo raspisivanje tendera za novi paviljon, dok ćemo u saradnji sa američkom Ambasadom raditi potpunu rekonstrukciju sedam škola u Crnoj Gori. Tokom ovog ljeta imaćemo preko 50 gradilišta širom Crne Gore, a vrijednost radova iznosi preko 25 miliona eura. Mislim da ćemo u septembru imati mnogo bolje uslove za školovanje”, istakla je Jakšić Stojanović.

Na pitanje o takozvanim VIP odjeljenjima u školama, Jakšić Stojanović je kazala da su svim školama uputili dopis da se prilikom formiranja odjeljenja vodi računa o pedagoškim principima.

“Nadam se neće biti direktora škola koji će pristupiti drugačije. Ako dođe do toga, prosvjetna inspekcija će utvrditi da li je bilo propusta prilikom formiranja odjeljenja”, rekla je Jakšić Stojanović.

Jakšić Stojanović je dodala da su nabavljena vozila u vrijednosti od 1,3 miliona eura za prevoz učenika u ruralnim sredinama na sjeveru Crne Gore, kao i da su raspisali novi poziv vrijednosti 1,8 miliona za nabavku novih autobusa i kombija.

Kako je navela, u naredne dvije do tri sedmice se očekuje raspisivanje tendera za nabavku namještaja za sve škole i vrtiće.

Jakšić Stojanović je saopštila da je planirano raspisivanje trendera vrijednosti četiri miliona eura za stručne škole u Crnoj Gori, kroz Plan rasta, za projekat koji bi obuhvatao otvaranje habova kako bi mnogo bolje uvezali srednje obrazovanje sa tržištem rada.

Govoreći o normativnom i strateškom okviru, Jakšić Stojanović je istakla da je predviđena izmjena devet zakona iz oblasti obrazovanja, te da je prioritet Zakon o opštem obrazovanju i vaspitanju kako bi stvorili preduslove za reformu obrazovnog sistema.

“Najavili smo već smanjenje klasifikacionih perioda, jer se proces učenja sveo na ocjenjivanje koje je umjesto da je sredstvo, postalo cilj. Mislimo da na taj način možemo značajno da unaprijedimo kvalitet realizacije orbazovnog procesa”, rekla je Jakšić Stojanović.

Ona je istakla da su nastavnici opterećeni administrativnim obavezama.

“Tu administraciju svešćemo na najmanju moguću mjeru, kako bi se nastavnici posvetili onome što je suština njihovog poziva – a to je kvalitetna realizacija nastavnog procesa”, dodala je Jakšić Stojanović.

Ona je kazala da će zakonski regulisati onlajn /online/ nastavu i zakonski prepoznati digitalne udžbenike, ne kao zamjenu, već dodatak tradicionalnim udžbenicima.

Jakšić Stojanović je rekla da nova radna grupa intenzivno priprema Zakon o visokom obrazovanju, kojim planiraju da usklade visoko obrazovanje i tržište rada.

Ona je rekla da je prioritet i Zakon o priznavanju inostranih diploma i dodala da je radna grupa za kontrolu diploma formirana i da će prvi sastanak biti održan u petak.

Kako je navela, Strategija visokog obrazovanja završena je i poslata Sekretarijatu za zakonodavstvo, a pripremljena je i Strategija naučno-istraživačke djelatnosti.

Jakšić Stojanović je rekla da je uspješno završena eksterna matura i da je poslata jasna poruka da se uspostavlja obrazovni sistem koji je zdrav i onakav kakav treba da bude.

“Nakon investicija i normativa, prelazimo na izmjene nastavnih planova i programa, udžbenike. Radićemo na osnovu temeljnih analiza, ciklus po ciklus, kako ne bi pravili pometnju”, dodala je Jakšić Stojanović.

(Cdm)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.