Izvjestilac Dora Bakojani predstavila tragikomični izvještaj: Preporučila je da lažna država treba da uđe u SE, jer je snažna demokratija!

0

Na početku zasijedanja  Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u dijelu sjednice koji se odnosio raspravu o zahtjevu tzv. Kosova da bude primljeno u ovu organizaciju izvjestilac SE Dora Bakojani predstavila je svoj izvještaj.

Izvještaj ne daje poziciju o statusu, rekla je Bakojani, dodajući da je obavljeno bezbroj sastanaka prilikom sastavljanja izvještaja.

„Pravni sistem Kosova je u skladu sa međunarodnim standardima, Kosovo je snažna demokratija“, istakla je Bakojani.

Postoji naročita zabrinutost za prava manjina, dodala je ona i istakla da su tri glavna problema u vezi sa kojima je potrebna hitna akcija: implementacija odluka o Dečanima, prestanak konfiskacije imovine, uspostavljanje ZSO.

„Napravljen je stvaran napredak, skupština je uspjela da riješi ono što je bilo najveće kršenje prava: implementacija odluke o vraćanju zemlje Dečanima, to predstavlja veliku pobjedu za vladavinu prava. Vlasti Prištine potpisale su obaveze koje preuzimaju a koje su obavezne za članove Savjeta Evrope. Skupština treba da predloži da Komitet ministara pozove tzv. Kosovo da postane član SE“, rekla je Bakojani

Za raspravu je prijavljeno 65 govornika i 15 amandmana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.