Izvještaj Savjeta Evrope jasan: Vratiti imovinu manastiru Dečani!

1

Objavljen je izvještaj eksperata Savjeta Evrope u kojem se kritikuju pojedini potezi i odluke vlasti u Prištini — konkretno zbog prekomjerne upotrebe policijskih snaga na sjeveru KiM, a konstatuje se i da prištinski režim nema volju za osnivanje Zajednice srpskih opština, ne poštuje međunarodne sporazume.

Kritikuje se i nesprovođenje sudske odluke o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani.

„U slučaju nasilnih i nelegalnih protesta ili blokada puteva, kosovske(*) vlasti favorizuju brzu i nasilnu upotrebu specijalnih snaga za uspostavljanje javnog reda, čak i ako postoji veliki rizik da će upotreba policijske sile dovesti do nasilja i masovnog krvoprolića. Samo zahvaljujući snažnom stavu Kfora, izbjegnuta je veća eskalacija nasilja u nedavnim događajima“, navodi se u izvještaju zvaničnika Savjeta Evrope, objavila je „Koha“.

Grupa njih boravila je na Kosovu i Metohiji krajem septembra, baveći se prilagođavanjem lokalnog pravnog sistema standardima organizacije kojoj su vlasti u Prištini prošle godine podnijele zahtjev za članstvo.

Priština nema volju za osnivanje ZSO

U izvještaju se konstatuje da režim u Prištini nema volju da osnuje Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„Ustavni sud je zaključio da predloženi zakonski okvir ‘nije u potpunosti ispunio ustavne standarde’. Međutim, sud načelno i uopšteno nije isključio mogućnost takvog udruživanja“, navodi se u dokumentu i ističe da zabrinjavaju pojedini neodređeni termini.

Eksperti Savjeta Evrope konstatuju da u trenutku njihove posjete aktuelna vlast nije želela da osnuje takvo udruženje, a političari su presudu Ustavnog suda iskoristili da proglase da je osnivanje ZSO samo po sebi neustavno i da nije postignut novi dogovor o mogućem statutu takvog udruženja.

Zvaničnici SE ocjenjuju da je tumačenje političara odluke ustavnog suda uznemirujuće, iako je sud bio kritičan prema konkretnom dokumentu.

Odmah vratiti imovinu manastiru Visoki Dečani

U izvještaju se pominje i nesprovođenje druge odluke ustavnog suda u Prištini o imovini manastira Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani.

„Iako sud igra važnu ulogu čuvara ustava, u politički osjetljivom slučaju vlasti do sada nisu sprovele sudsku odluku iz 2016. godine. Sud je odlučio da 24 hektara spornog zemljišta pripada manastiru Visoki Dečani. Ovu odluku su kritikovali političari i, uprkos ponovljenim pozivima međunarodne zajednice, ona nije sprovedena. Ovo je jasno kršenje vladavine prava. Kosovske(*) vlasti moraju bez daljeg odlaganja da sprovedu presudu ustavnog suda u slučaju manastira Dečani“, ističe se u izvještaju.

Ukazuje se da političari sa relevantnih pozicija ponekad neprimerenim jezikom kritikuju odluke sudova u osjetljivim predmetima i na način koji može nanijeti štetu nezavisnosti pravosuđa, te da presuda ustavnog suda u slučaju manastira Visoki Dečani ne samo da nije sprovedena, već su je oštro kritikovali nosioci visokih političkih funkcija.

Kao primjer za uticaj vlasti na rad pravosuđa navodi se slučaj premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija koji je „htio da sazna ime tužioca koji je donio odluku o puštanju osumnjičenog Srbina iz zatvora“.

Eksperti SE u izvještaju pominju i odluke vlade u Prištini iz avgusta prošle godine o eksproprijaciji zemljišta na sjeveru Kosova, zbog kojih su Srbi negodovali.

„Predstavnici međunarodne zajednice, uključujući OEBS, EU, Euleks i SAD, izrazili su duboku zabrinutost u vezi sa ovim odlukama jer procedura koja je vođena nije bila u skladu sa zakonima i *kosovskim propisima. Između ostalog, odlukama nije utvrđena, kako to nalaže član 44 Ustava, javna svrha ili javni interes koji nalaže ove eksproprijacije. Međutim, čini se da se generalno pretpostavlja da je namjera da se na tim imanjima izgrade policijske stanice. Ovakav način postupanja nije u skladu sa vladavinom prava i vjerovatno će narušiti povjerenje između srpske zajednice i institucija prištinskih vlasti. Vlasti bi takođe trebalo da ulože veće napore da široj javnosti saopšte razloge za eksproprijaciju“, navodi se u izvještaju.

Zastrašivanje svjedoka na suđenjima za ratne zločine

Veliki problem je i zaštita svjedoka u osjetljivim slučajevima kao što su ratni zločini, kojima se bave specijalizovana veća u Hagu.

„Zaštita svedoka je već identifikovana kao veliki problem za suđenja za ratne zločine na *Kosovu od strane Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Rezoluciji 1784 (2011). Kasnije je, u septembru 2011, usvojen zakon o zaštiti svjedoka, ali je zaštita svedoka veoma teška u tako maloj *zemlji kao što je Kosovo. Najosjetljiviji slučajevi se sada vode u Hagu, a kosovski* tužioci koje smo sreli tokom posjete nisu izrazili nikakvu posebnu zabrinutost u vezi sa tim. Međutim, čini se značajnim, kako je istakla povjerenica za ljudska prava u svom memorandumu 56, da su se u suđenju Specijalizovanim većima bavili slučajem zastrašivanja svedoka“, navodi se u izvještaju.

Što se tiče borbe protiv kriminala i korupcije, u izvještaju se institucije u Prištini pohvaljuju za neke od preduzetih akcija – pomjeranje na listi indeksa korupcije, ali se i to smatra nedovoljnim.

Zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope prištinske vlasti su podnijele u maju prošle godine. Tada je tamošnja ministarka Donika Gervala-Švarc definisala „*Kosovo kao evropsku zemlju koja je snažno posvećena ljudskim pravima i vladavini zakona“.

Prijava je u aprilu ove godine proslijeđena generalnom sekretaru Savjeta Evrope na konsultacije. Kao rezultat toga, na predlog predsjednika, Parlamentarna skupština je imenovala pravnike da sastave izveštaj o *Kosovu, preneo je RTS.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Kažeš SAVJET…. e ovo je dobro… 😃

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.