Izvještaj: Iran uvećao zalihe uranijuma gotovo do nivoa potrebnog za atomsku bombu

0

Iran obogaćuje uranij do nivoa potrebnog za izradu nuklearnog oružja stabilnim tempom, dok su razgovori u cilju poboljšanja saradnje Teherana sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u zastoju, pokazuju dva povjerljiva izvještaja IAEA-a.

“U protekloj godini nije bilo napretka u sprovođenju Zajedničke izjave od 4. marta 2023. godine”, navodi se u jednom od dva tromjesečna izvještaja IAEA-a, u koji je Reuters imao uvid, a koji se odnosi na prošlogodišnje obećanje da će saradnja i nadzor IAEA u Iranu biti unaprijeđeni.

Dodaje se da generalni direktor IAEA Rafael Grosi ponavlja novoj vladi Irana poziv i spremnost da se nastave dijalog na visokom nivou i tehničke razmjene koje su održane od 6. do 7. maja 2024.

Pozivajući se na svoje izvore, AP tvrdi da je Iran dodatno uvećao zalihe uranijuma obogaćenog gotovo do nivoa za upotrebu u sklopu nuklearnog oružja.

Prema izvještaju, Iran sada posjeduje 142,1 kilograma uranijuma obogaćenog do 60 posto, što je za 20.6 kilograma više u odnosu na podatke iz posljednjeg izvještaja, sačinjenog u februaru 2024. godine.

Izvještaj pokazuje da ukupne iranske zalihe obogaćenog uranija iznose 6.201,3 kilograma, što je uvećanje od 675,8 kilograma u odnosu na posljednji izvještaj IAEA-a.

Iran negira da radi na stvaranju nuklearnog oružja i tvrdi da nuklearni program razvija isključivo u miroljubive svrhe.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.