Izraelski stručnjaci nastavljaju da demaskiraju Srebrenicu: Ovo je političko glasanje a ne istorijska analiza, genocida nije bilo

0

Direktor Centra „Simon Vizental“ Efraim Zurof izjavio je da se nada da rezolucija o genocidu u Srebrenici neće biti usvojena i da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija najgore mjesto za glasanje o tom pitanju jer je, kako je ukazao, riječ o političkom glasanju, a ne istorijskoj analizi.

Zurof je istakao da bi izglasavanje takve rezolucije bilo loše za Balkan i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid.

– Definicija genocida jeste namjera da se izbriše, da se potpuno ukloni nacija, zemlja ili određena etnička grupa. Kako možemo da zločin u Srebrenici nazovemo genocidom, ako su srpske trupe dopustile da 25.000 od 33.000 ljudi koji su bili u Srebrenici ode kući bez da ih povrijede na bilo koji način? – naveo je Zurof.

On je napomenuo da nije svaki ratni zločin genocid, kao i da je taj termin zbog Holokausta u Drugom svjetskom ratu postao „zlatni standard tragedije“ za sve koji žele zbog svoje tragedije da dobiju više finansijske podrške.

O podršci Njemačke za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Zurof je rekao da je za tu državu rezolucija povoljna jer, kako je ukazao, Njemci, naravno, uvijek žele da podijele krivicu.

– Dakle, ovo je jedna farsa, ovo je potpuna farsa. Ako je Srebrenica genocid, ko zna koji drugi incidenti koji nisu genocid će doći u UN gdje će biti traženo da se predstave kao genocid – upozorio je Zurof i ukazao da postoji opasnost da značenje riječi genocid bude razvodnjeno i da izgubi svoj smisao.

Zurof, poznat kao „lovac na naciste“, podsjetio je da se ovakvom rezolucijom krši i Dejtonski sporazum.

– Dejtonski sporazum je rekao da sva tri entiteta u Republici Srpskoj moraju da se slože o ovakvom koraku, a do ovoga nije došlo, ovo je to bila nezavisna inicijativa od strane Bošnjaka muslimana. Oni su povrijedili Dejtonski sporazum i žele da dobiju nagradu – kazao je Zurof u intervjuu za Tanjug.

Upitan o tome da li rezolucija o Srebrenici može da poboljša odnose naroda na Zapadnom Balkanu, Zurof je ocijenio da će se desiti suprotno.

– Imaće potpuno suprotan efekat. Ovo je loše za Balkan, ovo je loše za istoriju, ovo je loše za, rekao bih, mirovni poredak cijelog svijeta. Ako je sve genocid, to znači da ništa nije genocid – zaključio je Zurof.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.