Mladen Mikijelj

Izraelski mediji: Ekstremisti planiraju da bombarduju arenu u Malmeu tokom Evrovizije

0

Islamski ekstremisti navodno planiraju da bombarduju mjesto održavanja Pjesme za Evroviziju u Švedskoj u znak protesta zbog učešća Izraela, objavili su pojedini izraelski mediji, a prenio je i Daily mail.

Tajni izvještači izraelskog informativnog kanala rekli su da su im stražari u najvećoj džamiji u Malmeu, gradu u kojem se održava događaj, navodno rekli da teroristi planiraju da napadnu arenu u kojoj će se održati petodnevno takmičenje.

Predstavljajući se kao muslimanski britanski turisti, novinari tvrde da ih je obezbjeđenje upozorilo da ne prisustvuju događaju jer će “eksplodirati”.

Jedan je navodno dodao: “Ne idi tamo, ne idi tamo. Oni će ga raznijeti.

Izraelski TV kanal Kešet 12 prijavio je snimljeni razgovor organizatorima događaja, kao i švedskoj policiji, koja ovo sada istražuje, prenosi Telegraf.

Sinoć je portparol Evrovizije rekao da će se takmičenje održati, a u Malme areni sa 15.000 sjedišta nastupiće umjetnici iz najmanje 37 zemalja. Očekuje se da prisustvuju navijači iz cijelog svijeta.

Propalestinski aktivisti pozvali su Evroviziju da zabrani Izrael zbog rata u Gazi, koji je, prema Hamasu, ostavio preko 32.000 mrtvih, od kojih su većina bili žene i djeca.

Eden Golan (20), rusko-izraelska pjevačica, trebalo bi da predstavlja Izrael.

Evrovizija je ranije zabranila Rusiju nakon što je izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022, ali dozvoljava Izraelu da se takmiči ove godine uprkos tome što je pjesma pjevačice Golan izazvala kontroverze čak i prije nego što je počelo ovogodišnje takmičenje.

Njena pjesma se prvobitno zvala “Oktobarska kiša” i imala je za cilj da pruži izraelsku perspektivu terorističkom napadu Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo skoro 1.200 ljudi.

Međutim, Evrovizija je zahtijevala da se tekst koriguje na osnovu toga što se eksplicitno pominje masakr, čime je prekršena posvećenost takmičenja političkoj neutralnosti.

Pjesma je uključivala stihove “Nema više vazduha za disanje” i “Svi su bili dobra djeca, svako od njih”, ali su riječi od tada promijenjene i pjesma je preimenovana u Hurricane (engl. Uragan).

Dvojica novinara Kešeta 12 posjetili su Malme, koji ima 50.000 muslimanskih stanovnika, treći po veličini u Švedskoj poslije Stokholma i Geteborga.

Novinari su se našli pod opsadom na ulicama dok su ih muslimanski pripadnici javnosti navodno psovali, pljuvali i čak napadali novinare pred kamerama kada su saznali da su Izraelci.

Tim za izvještavanje je takođe razgovarao sa prodavcima tezgi koji su otvoreno pozivali na “uništenje Izraela” i vidjeli su kako se prodaju karte Palestine koje su uključivale čitavu kopnenu masu Izraela.

Takođe, u dokumentarcu, dvojica novinara ušla su u džamiju Al-Vakf predstavljajući se navodno kao dva muslimana iz Londona i razgovarali na engleskom sa dvojicom čuvara džamije.

Jedan, u žutoj visokoj jakni, rekao je novinarima da ne prisustvuju Evroviziji jer će biti napadnuta. Stražar je rekao: “Dići će ga u vazduh… jer će tamo biti Izraelaca.”

Drugi stražar je navodno dodao: “Izrael će tamo pjevati, ‘Palestina je sr**e. Palestina je sr**e.’”

Prvi čuvar je dodao da ima članove porodice koji su radili u blizini Malme arene i da im je rečeno da ne idu na posao dvije nedjelje otprilike u vrijeme održavanja Evrovizije.

Rekao je, navodno: “Moji roditelji, oni rade tamo. Na poslu su im rekli da ne mogu da idu na posao dvije nedjelje, jer će možda eksplodirati.” Sinoć je portparol Evrovizije rekao: “Veoma ozbiljno shvatamo bezbjednost učesnika i osoblja na Pjesmi Evrovizije.”

“Svaka prijetnja za koju smo obaviješteni se prijavljuje nadležnim organima.”

Najmanje devet demonstranata uhapšeno je u subotu u Londonu nakon što su se propalestinski i izraelski demonstranti sukobili jedni s drugima pred policijom.

Vjeruje se da je prijestonica sada bila domaćin skoro 15 nacionalnih marševa na Palestinu od napada Hamasa 7. oktobra u Izraelu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.