Izraelska vojska bombarduje Pojas Gaze, hiljade Palestinaca u bijegu

0

Izraelska vojska je danas bombardovala Pojas Gaze, najviše sjeverni dio te teritorije, gdje se nastavljaju vojne operacije posle nekoliko dana žestokih borbi protiv Hamasa koje su natjerale hiljade Palestinaca da bježe.

Rat, započet iznenadnim napadom palestinske islamističke organizacije Hamas na Izrael 7. oktobra prošle godine, ne jenjava na palestinskoj teritoriji i podstakao je bojazan od većeg sukoba i u Libanu.

Dopisnik Frans presa je javio da je više vazdušnih udara izvedeno i da su ciljana različita područja tokom noći, uključujući Gaza Siti, na sjeveru, te Rafu i Kan Junis na jugu.

Početkom maja vojska je započela ofanzivu na Rafu, grad na granici s Egiptom koju je Izrael predstavio kao posljednje veliko uporište Hamasa.

Borbe su međutim od tada ponovo pojačane u nekoliko drugih područja, a posebno na sjeveru.

Od utorka izraelska vojska izvodi kopnenu operaciju u Suđaiji, istočnom kvartu glavnog grada Gaze, gdje bjesne borbe između izraelskih vojnika i palestinskih boraca. Operacija je danas nastavljena, rekli su očevici i ljekari.

Vojska je saopštila da je dan ranije „eliminisala nekoliko terorista, pronašla oružje, izvela ciljane upade na borbene pozicije i da je pogodila desetine terorističkih infrastruktura“ kao i da izvodi desetine udara dronovima, prenijeli su izraelski mediji.

U četvrtak je vojska pozvala stanovnike pomenutog kvarta da se evakuišu što je natjeralo desetine hiljada civila da bježe, po podacima Civilne odbrane.

Očevidac Samal Hadžadž je izjavio da ljudi paniče, da su užasnuti, da ne znaju zašto su izraelski vojnici ušli u taj kvart, pošto su već razorili kuće u njemu.

Vojska je takođe danas najavila da će nastaviti svoje operacije u Rafi i u centru Pojasa Gaze. U napadu na kuću na sjeverozapadu Rafe ubijeno je šestoro ljudi, rekli su spasioci i ljekari.

Artiljerijskom vatrom je, kako kažu očevici, takođe ciljano nekoliko područja na jugu tog grada.

U izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze do sada je ubijeno najmanje 37.834 ljudi, uglavnom civila, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

Rat je izazvao masovno raseljavanje na maloj teritoriji pod opsadom Izraela gdje nedostaje hrane i vode.

Visoki zvaničnik Hamasa čije je sjedište u Bejrutu Osama Hamdan rekao je u subotu da pregovori s Izraelom o prekidu vatre i oslobađanju talaca nijesu doveli ni do kakvog napretka.

Strah od širenja sukoba na Liban nedavno je pojačan uz razmjenu prijetnji Izraela i Libanskog Hezbolaha, moćne islamističe proiranske organizacije, saveznika Hamasa.

Izraelska vojska je danas saopštila da je pogodila nekoliko ciljeva u južnom Libanu, gdje se okupljaju operativci Hezbolaha.

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.