Izrael zatvara kancelarije Al Džazire

0

Vlada Izraela usvojila je propise koji će omogućiti da se privremeno zatvore kancelarije stranih medija u vrijeme vanrednog i ratnog stanja, ako se vjeruje da nanose štetu nacionalnoj bezbjednosti.

Ministar zadužen za komunikacije Šlomo Kahri tražio je da se usvoje ti propisi kako bi se zatvorio kanal televizijske kuće Al Džazira, za koji tvrdi da je nanio štetu nacionalnoj bezbjednosti, prenijeli su izraelski mediji.

Propisi su odnose i na događaje koji su se već desili, što znači da emitovanje katarske TV kuće od početka rata može biti korišćeno pri odlučivanju da se zatvori lokalni ogranak tog propalestinskog novinskog kanala.

„Izrael je u ratu, na kopnu, u vazduhu i moru i na frontu javne diplomatije. Nećemo ni na koji način dozvoliti emitovanje koje nanosi štetu bezbjednosti države. Emitovanje i izvještaji Al Džazire predstavljaju huškanje protiv Izraela, pomažu Hamasu-Islamskoj državi i terorističkim organizacijama sa njihovom propagandom i ohrabruju nasilje protiv Izraela“, rekao je Karhi.

Na osnovu novih propisa ministar komunikacija će, u dogovoru sa ministrom odbrane, moći da naredi obustavljanje emitovanja pojednih medija, zatvori njihove kancelarije, oduzme opremu i zatvori ili ograniči pristup vebsajtu.

Ovu odluku mora da odobri bezbjednosni kabinet. Ona mora biti zasnovana na pravnom mišljenju bezbjednosne službe da taj medij zaista nanosi štetu nacionalnoj bezbjednosti i može da je razmatra okružni sud.

Odluka će važiti 30 dana, ali se može produžiti na još toliko. Takvi propisi će biti na snazi tri mjeseca ili dok vlada zvanično ne proglasi kraj vanrednog stanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.